Зад безредиците в Несебър от началото на седмицата стоят хора с обществено положение и влияние. Това съобщиха за bTV източници от полицията в Бургас, която разследва случая, съвместно с прокуратурата.

На втория ден от протестите в Несебър нещата излязоха извън контрол, появиха се димящи барбекюта на входа на крепостните стени, "подпалиха" и паметник.  

"Всички работници, които бяхме тогава, служители в музея, по най-бързия начин с кофи с вода се опитахме да загасим, почти загасихме гумата, която беше до по-близката страна на музея. През това време втората гума тук си гореше десетина минути, преди да дойде пожарната. Тази стена най-ранната й част е от пети век. Осъзнавате колко ценен паметник на културата е", обясни екскурзоводът Мартин Желев.

За да бъдат заличени пораженията от пожара, крепостните стени се нуждаят от реставрация. От музея са подали жалба в полицията за по-бързото установяване на извършителите. За това настояват и от общинската администрация, която след като подкрепи протеста, се дистанцира от разрастването му.

"Установено е, че извършителите са деца. В момента работим по тяхното откриване и ще бъдат предприети педагогически мерки. Спрямо повече от десет човека са предприети превантивни мерки, извикани са, профилактирани са и са им съставени протоколи за предупреждение", каза Милен Димитров – директор ОД на МВР-Бургас.

Все още няма конкретни данни за инициаторите на палежа, които издигнаха и националния флаг, обърнат надолу. Според разследващи, сред тях има хора с обществено влияние, свързани с бившата и настоящата власт. От полицията твърдят, че са предотвратили палежа и на други паметници на културата в Несебър.      

"Най-общо бяха доловени настроения сред тълпата, насочени към унищожаване на културно-исторически паметници в отговор или в резултат на всяка една съборена незаконна постройка", допълни Димитров.

От Инициативния комитет за защита на Несебър, организирали протеста като опит да спрат събарянето на незаконните надстройки, са категорични че не стоят зад вандалските актове, нито зад подписката за изваждането на Несебър от ЮНЕСКО.

"Насила нещата не стават. Трябва да има диалог между нас, гражданите, и между институциите. В този диалог нещата трябва да се изгладят. Това е агресия", коментира Ивайло Ляхович.

Самата подписка изчезна, а много от подкрепилите я твърдят, че са се подписали срещу разрушаването на къщи, а не срещу ЮНЕСКО.

В Наказателния кодекс увреждането на паметник на културата не се квалифицира като тежко престъпление и се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до 1 000 лева.