Българската страна е получила неофициално запитване от американската администрация в каква форма България би могла да окаже съдействие при провеждането на военна операция с цел разоръжаването на Ирак. Новината съобщиха днес говорителят на Министерството на външните работи Любомир Тодоров, заместник-министърът на външните работи Петко Тодоров и председателят на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност Станимир Илчев.

Относно запитването премиерът каза, че това трябва да се обсъди в по-широко измерение. Според президента, запитването до България и още 50 държави е нормално, неестествено би било, ако вече поканени в НАТО, не получим такова запитване.

Информацията потвърдиха по-рано днес от Прага и министрите на външните работи и на отбраната Соломон Паси и Николай Свинаров. По време на срещата на върха на НАТО в чешката столица военният министър Николай Свинаров заяви, че такъв документ има. От своя страна, външният министър Соломон Паси обясни, че текат устни сондажи на политическо ниво.

Като новопоканена страна в НАТО, България трябва да отговори положително на писмото на Съединените щати за Ирак, дори и да не може да предложи много. Това каза за Би Ти Ви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана. 

"Всяка страна има своите възможности. Много е трудно да се каже кой какъв отговор да даде. От гледна точка на солидарността, ще е добре България да отговори положително, дори да не можете да предложите много", бяха думите на Солана.

По повод аналогично питане на САЩ, президентът на Полша  Александър Квашневски заяви: "Подготвяме нашия отговор. Разбираме, че подготовките за военна операция трябва да продължат и мисля, че в близките дни ще дадем нашия отговор на американското правителство."

Коментарът на полския държавен глава на информацията, че България също е получила запитване от Съединените щати за съдействие срещу Ирак, бе следният: "Това е добър въпрос към вашето правителство. Мисля, че е важно да се отнесете към този въпрос сериозно. Да кажете с какво точно можете да сътрудничите - не какви са мечтите и желанията, а кое е реална възможност. Такъв конкретен отговор е важен, за да се окаже натиск на Саддам Хюсеин и Ирак. Той трябва да знае, че тези дискусии за евентуални военни действия не са пропаганда и ние очакваме Ирак да изпълни резолюцията на ООН. Ако това не стане, тогава ще е необходимо да се прибегне до военни мерки. Мисля, че България ще сътрудничи и ще изпълни задълженията си."

"Сега, когато сме поканени в НАТО, е ясно, че трябва да отговорим на нашите задължения и отговорности. Не може само да имаме права, трябва да приемем и задълженията си. Бих казал, че това е тест за нашата воля да докажем, че сме се отнесли сериозно, когато сме решили да се присъединим към тази структура", бе позицията на Адриан Нъстасе, министър-председател на Румъния.