Всяка година близо 10 000 души излизат от българските затвори на свобода. Тяхната издръжка струва на държавата около 5 милиона лева. Почти половината затворници у нас се връщат обратно зад решетките само година след това.

Защо вместо да плаща по 560 лева на месец за издръжката на всеки затворник, държавата не му помага да си намери работа и да се почувства подготвен за живота на свобода?

Затворът в Бобов дол не е специализиран за рецидивисти, но тук има човек с три страници присъди. Не един и двама затворници са с повече от пет. Сред малкото, които лежат за първи път са 25-годишният Ангел, осъден на 10 години за сводничество и 30-годишният Фикри, излежаващ 10 години за убийство.  

Двамата мъже получават шанса да се включат в програмата „Живот на свобода”, която се прилага само в Бобов дол.

„Тук в затвора осъзнах, че първо трябва да премислиш, преди да реагираш”, споделя Фикри. И допълва, че най-важните неща за него са семейството, здравето и любовта.

Това са най-важните неща в живота и според Ангел, който вече 5 години работи като санитар в лекарския кабинет в затвора и се готви за освобождаване.

Това ше стане през 2013 година, когато младият мъж планира да се върне в Пазарджик и да си търси работа.

Освен Ангел и Фикри, през този център са преминали над 400 лишени от свобода, които имат право и на квалификационни курсове – за строители, озеленители и други.

И макар да няма официална статистика, истината е, че въпреки придобитите дипломи, дори 5 процента от бившите затворници не успяват да си намерят работа на свобода.

Така до една година вече според официалната статистика, половината от тях се връщат обратно в затвора, където макар и само за два лева на ден, храната им винаги е гарантирана.

С пари от оперативната програма за развитие на човешките ресурси неправителствена организация от Пазарджик сега е поела грижата за 200 затворници, с които работи активно по тяхната ресоциализация.

"Три месеца преди да ги освободят ги поема социален работник и след това им търсим работа и жилище, издаваме им лични документи, защото иначе не могат да получават и помощи, те нещата са навързани", казва Димитър Русинов, програмен директор на Фонд ИГА.

Това се случва в пазарджик, а в Бобов дол капацитетът на затвора е 550 души, като тук живеят дори повече. Тези млади и здрави мъже не вършат почти нищо по цял ден освен да вдигат щанги и да се разхождат.

Директорът на затвора си спомня,че по-рано всички тук работили в близкия рудник. Имало затворници, които за три години спестявали пари за апартамент.

Сега рудникът е приватизиран, а по новите наредби затворниците нямат право дори да си отглеждат собствено стопанство, за да се изхранват по-добре.

Към свободната работна сила в затвора няма никакъв интерес отвън.

"Необходимо е българският бизнес да прояви интерес, още повече че има едни член от кодекса на труда, по който бизнесмените могат да получават безвъзмездно заплати за затворниците в рамките на една година", твърди Валентина Караганова, ръководител на социален отдел.

А иначе сметката е ясна - един затворник днес струва на държавата и на нас данъкоплатците 560 лева на месец за цялостна издръжка - или две минимални работни заплати.

Ако на свобода, същият този затворник получи шанса да работи в социално предприятие за минимална работна заплата и му се даде временна подкрепа за жилище, то това означава, че няма да го храним повече в затвора, той ще работи за обществото и най-важното - няма да ни застрашава с още престъпления...така, както се случва във всички други европейски държави.