След 14-месечна битка с рака един от най-великите спортисти на нашето време – Пеле, се отправи към вечността, съобщиха световните медии. Той напусна този свят на 82-годишна възраст, като от есента на 2021 г. се бореше с всички сили със злокачествено заболяване на дебелото черво. 

През септември миналата година Краля на футбола претърпя операция за отстраняване на тумор, след което бе подложен на интензивна химиотерапия.

През ноември тази година обаче бразилецът бе приет отново в болница в тежко състояние със сърдечна и бъбречна недостатъчност, а лекарите признаха, че заболяването му е напреднало и химиотерапията вече не действа.

Дъщерята на Пеле публикува снимка преди минути от болницата, в която той се лекуваше. 

"Всичко, което сме, е благодарение на теб. Обичаме те безкрайно", е коментарът към нея. На кадъра близките на легендарния футболист са сложили ръцете си върху неговите.

В Бразилия за Пеле се грижеха най-добрите специалисти, а той бе лекуван в сочената за най-добра болница в цяла Латинска Америка – прочутата израелска онкологична клиника „Алберт Айнщайн“ в квартал Морумби, южен Сао Пауло.

Пеле е считан за медицинско чудо. В продължение на четири десетилетия един от символите на Бразилия живее с един бъбрек. Още през 1971 г., когато е само на 31, той е подложен на сложна операция, при която е отстранен единия му бъбрек, който спира да функционира.

През 2012-а пък се подлага на хирургическа интервенция за смяна на тазобедрена става, но здравето му започва да се руши с бързи темпове през последните 5 години. През 2018 г. Пеле се появява в инвалидна количка редом до президента на Русия Владимир Путин и до друга емблематична фигура във футбола – Марадона, по време на тегленето на жребия за световното първенство.

Снимка: EPA

Малко след тази церемония бразилецът колабира на друго публично събитие. Хоспитализиран, като този път състоянието му е окачествено от медиите в родината му с „крайно изтощение“. Проблемите с бъбреците се завръщат през 2019 г., когато остра инфекция на пикочните пътища го качва отново на операционната маса, а от единствения му бъбрек са извадени камъни.

Пеле бе един от най-върлите публични критици на Владимир Путин. На 1 юни тази година в своя профил в Инстаграм той публикува отворено писмо до президента на Русия, в което го призова да прекрати войната в Украйна.

В Бразилия Пеле никога не се впусна в сериозна политическа кариера, макар че бе любимец на политиците по целия свят. Един от най-големите му фенове е 37-ия президент на САЩ Ричард Никсън. Американецът приема футболната икона в Белия дом през 1973 г., а Пеле му подарява топка с автограф.

Снимка: Getty Images