След 17-годишна битка с рака почина вокалистката на шведското дуо Roxette. Мари Фредриксон издъхна на 61-годишна възраст, съобщи мениджърът на групата.

"С голяма тъга ви съобщаваме, че един от най-големите и най-обичани артисти си отиде. Мари Фредриксон почина сутринта на 9 декември вследствие на заболяване", пише в изявление семейството.

През 2002 г. тя беше диагностицирана с рак на мозъка. Последва успешно лечение и през 2009 г. тя се завърна на световната сцена с няколко турнета на Roxette.

През 2016 г. обаче лекарите я съветват да спре с концертната дейност и да се съсредоточи върху здравето си.

"Хората около нея я описват като човек с голяма жажда за живот. Жена с много голямо сърце, която е помагала на всички. „Времето минава толкова бързо. Не толкова отдавна прекарахме дни и нощи в моя малък апартамент в Халмстад, слушайки музика, която обичахме, споделяйки невъзможни мечти. Благодаря ти, Мари, благодаря за всичко. Ти беше изключителен музикант, невероятен изпълнител. Благодаря, че рисува моите черно-бели песни в най-красивите цветове. Ти беше най-прекрасният приятел от над 40 години. Горд съм и щастлив, че успях да споделя толкова много време с теб, с таланта, щедростта и чувството ти за хумор. Изпращам цялата си любов към твоето семейство. Нещата никога повече няма да са същите”, написа в "Туитър" партньорът на Мари в Roxette - Пер Гесле.

Съпругът на Мари Фредриксон и двете й деца отправиха молба мъката им да бъде уважена. Погребението на певицата ще бъде в тесен семеен кръг.

Roxette изнесоха концерт през 2015 г. в зала "Арена Армеец". Шоуто бе част от турнето "XXX - The 30th Anniversary Tour" по повод 30-годишнината от създаването им.

Мари Фредриксон е родена на 30 май 1958 г. в южната част на Швеция, като започва музикалната си кариера в близкия Халмстад, където се сприятелява с Пер Гесле. След успешен солов дебют през 1984 г. тя става един от най-обичаните и успешни шведски изпълнители.

През 1986 г. Мари Фредриксон и Пер Гесле сформират Roxette с амбицията да завладеят света на музиката и в същото време да се забавляват. Те започват своята успешна кариера с поредица от хитове – Neverending Love, Soul Deep, I Call Your Name.

Дебютният албум Pearls of Passion е истински пробив. В родната Швеция заглавието получава мултиплатинен статус.

В края на 80-те Мари и Пер са вече световноизвестни и трупат мултимилионни хитове. Сензация в класациите е и по-твърдото заглавие Joyride. Това е и първото номер едно парче на групата в САЩ. Звученето се запазва и в следващите The Big L. и Church Of Your Heart.

Roxette се завръщат триумфално в началото на 1994 г., когато излиза албумът им Crash! Boom“! Bang!. В хит се превръща първият сингъл от албума – Sleeping In My Car.

Силните и завладяващи вокали на Мари и изтънчената китара на Пер са доказателство за дългия път на дуото на световната сцена.

Как Гун-Мари Фредриксон стана просто Мари, а Roxette превзеха света на музиката - припомнят колегите на сайта LadyZone.bg