Епидемия от холера, салмонела, хепатит и чревни инфекции дебне по бреговете на Черно море. Такива са опасенията на здравните власти в Украйна след взривяването на язовирната стена на „Нова Каховка“, съобщава Би Би Си Русия.

Министерство на здравеопазването в Украйна съобщава за повишена микробиологична активност по повърхността на черноморската вода в Одеска област. Припомняме, че там плажовете са затворени от няколко дни, като от днес има и предупреждение да не се консумира черноморска риба и други морски дарове. Унищожени са над 200 кг риба, защото не е отговаряла на санитарните изисквания.

Припомняме, че на 10 юни Държавната екологична инспекция в Украйна регистрира значителни промени в химичния състав на пробите от морска вода на Одеското крайбрежие. Солеността на водата на Одеското крайбрежие е почти три пъти по-ниска от нормалната, а съдържанието на желязо е 3-5 пъти по-високо от нормалното. Четири дни по-късно ситуационна в района не се е променила съществено, съобщават властите в страна.

„Най-голямата заплаха е, че водата е отнесла огромно количество битови отпадъци от 15 хектара сметища в района. Въпросът е колко силна е токсичността. Трябва да се направят допълнителни анализи за хербициди и пестициди или дали има излишък от токсични вещества от минерални торове, защото тези вещества оказват натиск и могат да причинят смъртта на рибните ресурси и живите организми“, каза Михайло Хорев, бивш зам.-министър на екологията и природните ресурси в Украйна.

Проби, взети от морската вода на плажовете в Одеска област след взривяването и разрушаването на язовирната стена на „Нова Каховка“ в Украйна, показват наличието на салмонела и други патогени, които предизвикват чревна инфекция. Това обяви по време на брифинг Павел Буланович, началник на отдела по екология на Одеската областна военна администрация, цитиран от РБК-Украйна.

„Зад микробиологията има предупреждение. Днес са открити три проби, съдържащи салмонела и патогени на чревни инфекции“, заяви Буланович и призова местното населението да не посещава плажните ивици и най-вече да не плуват в морето, както и да не консумират морски дарове.

Властите в Румъния също са притеснени. Те очакват черноморската вода в курортните градове Сулина, Наводари, Констанца, Ефорие и Мангалия да не става за къпане след около десетина дни. Всичко зависи от теченията и скоростта на вятъра, твърдят експертите.  

Родни еко активисти пък се опасяват, че замърсената вода ще достигне родното Черноморие точно в разгара на летните отпуски (през юли). В социалните мрежи вече има паника – майки се притесняват дали да заведат децата си на море у нас.

Няма данни за замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след взривяването и разрушаването на язовир „Нова Каховка“ на река Днепър в Украйна и последвалото наводняване на района, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Във връзка с бедствието Министерството на околната среда и водите засили мониторинга, проследявайки въздействието върху Черно море на водите по течението на Днепър. Данните от мониторинга показват, че към момента не са констатирани превишения по наблюдаваните показатели – петролни продукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Засега замърсяване има само в района на Одеса, а Министерството на околната среда и водите е възложило математическото моделиране на потенциалното разпространение на разлива към българската част на Черноморието. Министерството на туризма от своя страна потвърди, че всички плажове по българското Черноморие са в готовност за своевременна реакция при евентуално замърсяване на водите.