Плажуването по бреговете на Черно море това лято е под въпрос след взривяването на язовирната стена на ВЕЦ „Нова Каховка“ в Украйна. Властите в Одеса вече са предприели мерки. Хората не трябва да влизат в морето, а някои плажове са напълно затворени. 

Води, пълна със седименти, мазут, експлозиви и други неизвестни засега вещества се очаква да достигне до румънското крайбрежие в рамките на десетина дни. Властите в северната ни съседка очакват черноморската вода в курортните градове Сулина, Наводари, Констанца, Ефорие и Мангалия да не става за къпане. Всичко зависи от теченията и скоростта на вятъра, твърдят експертите.

Румънците, които вече се възползват от по-хубавото време, за да отидат на плаж, са резервирани относно влизането във водата. Повечето твърдят, че ще изчакат излизането на официалните данни за замърсяването и едва тогава ще решат дали да се изкъпят в морето.

Български екоактивисти са категорични, че когато тази замърсена вода достигне устието на река Дунав, седиментите и хранителните вещества ще бъдат отнесени от течението още на юг и вероятно в началото на юли те ще достигнат родното Черноморие.

Специалистите обясняват, че тези вещества ще стимулират растежа на водораслите – процес, известен като „цъфтеж на водата“. Това ще доведе до намаляване качеството на водите за къпане и вероятно намаляване на солеността.

Очаква са морската вода да изглежда малко по-мътна – ще изглежда зелено-кафява, в зависимост от вида на водораслите, които ще се размножават по-активно от нормалното.

Група полски туристи, които са избрали да почиват на северното ни Черноморие, твърдят, че черноморската вода и сега изглежда неестествено зелено-кафява, а миризмата на водорасли е осезаема в часовете преди обяд. Към момента обаче всички измервания у нас са в нормата, уточняват от МОСВ.