Приобщаването на Македония към ЕС и НАТО се превърна в истински балкански пъзел.

От една страна, тази неделя македонците гласуваха на референдум договорената с Гърция смяна на името на държавата. От друга страна, споразумението между двете страни и присъединяването на Македония към европейската общност се оказаха ключови за развитието на отношенията с други държави в региона.

По темата в предаването „Тази сутрин” говори специалният пратеник на bTV в Македония - Рада Домусчиева.

„Досега отношението на България към Македония е било много премерено, ние никога не сме се месили във вътрешната им политика и сме поощрявали това Гърция и Македония да постигнат някакво споразумение - добро за целия регион. Исторически на Балканите всеки има основание да прояви някакви претенции, но ние просто сме решили да гледаме напред”, посочи Домусчиева.

Според нея сценарият „Македония в НАТО” е неизбежен, имайки предвид, че почти всички държави от Балканския полуостров са членове на Алиaнса. Горещата тема от последните дни обаче е референдумът – „за” или „против” споразумението на премиера Зоран Заев с Гърция за преименуване на страната на Северна Македония.

„Референдумът не успя по технически причини, защото те не си бяха преброили гласовете. Като поставиш условия да се явиш на референдум, трябва да си даваш сметка, че избирателният списък може да те подведе. Едно е да имаш 1,8 млн. избиратели, съвсем различно е да имаш 1,2 млн., колкото са реално македонците в Македония”. 605 хил. души са го подкрепили от гласувалите. Те са със 100 хиляди повече гласа „за” Зоран Заев, отколкото на последните му избори. И ако той сега се яви с една проевропейска и пронатовска коалиция на извънредни избори, ще ги спечели”, поясни Рада Домусчиева.

В целия процес роля играе и Албания - страна, заинтересована от това Македония да стане член на ЕС и НАТО. Именно това е условието на албанците, с което биха живели с македонците в една държава, добави журналистът. Противното, според анализатори, ще предизвика разнопосочни реакции.