4 месеца след приемането на България в Шенген и заплахите от български политици, депутати и евродепутати, че страната ни ще се превърне в мигрантско гето ви предлагаме различна гледна точка към темата „Миграция“.
Тя идва от Германия, където преди Великден християндемократи и социалдемократи постигнаха коалиционно споразумение.
Но въпреки това дебатите за съдбата на чужденците в страната остават.
Миграцията остава сред най-трудните теми, по която двете страни трябва да сближат позиции.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Текстовете в споразумението предвиждат желаните от християндемократите по-строги мерки – като засилен контрол на границите, повече депортации и край на програмите за доброволно приемане на семействата на бежанци.
В същото време правителството ще предлага повече курсове по немски език и специализирани обучения за чужденци, които са улеснят тяхната интеграция.
А в центъра на Берлин един ресторант показва как не курсове, а езикът на вкусната храна дава шанс за някои мигранти.
Идеята е на германеца Андреас Толке, който помага на бежанци да изкарват прехраната си и да открият своето призвание в света на гастрономията.
Главният готвач е Рами. Пристига от Сирия през 2015 г. и превръща любовта си към готвенето в свое призвание.
„Случайно се запознах с една германка. По това време търсех работа, защото нямах никакви пари, а и исках да помогна на семейството си в Сирия – животът там беше много тежък. Понеже не говорех немски, не успявах сам да намеря никаква работа. Накрая получих предложение да работя на черно. Обадих се и споделих на жената. Тя ми каза: „Рами, моля те, изчакай 48 часа“ и малко след това ми изпрати адреса на този ресторант. Веднага ми предложиха договор и започнах работа като сервитьор. Прекарах тук 18 месеца. Междувременно екипът на ресторанта ми помогна да си уредя документите и да си намеря жилище. Всичко беше прекрасно“, спомня си Рами.
Мази е все още младеж, когато е принуден да избяга от родината си Иран и да потърси убежище в Германия. Днес той се обучава професионално за ресторантьор.
„Първоначално бях настанен в бежански лагер в Бранденбург, където нямаше нито езикови курсове, нито работа. Кандидатствах за различни позиции и обучения, но никой не ме приемаше. Разбрах за програмата чрез приятел, който познаваше Андреас. Мечтаех да се преместя в Берлин, но без работа или обучение това беше невъзможно. Така ми помогнаха и ми предложиха възможност за обучение“, разказва Мази.
Инициаторите на този социален проект бързо установяват един съществен проблем: срещите между германците и бежанците в ежедневието са редки, а езиковите умения и местните контакти са изключително важни. Липсата им пречи за интеграцията на бежанците.
„Всеки, който идва тук, знае, че в ресторанта работят бежанци, които не говорят немски. Това означава, че когато се опитвам да разговарям с някого, ще правя милион грешки. Но клиентите вместо да ми се присмиват, ми помагаха да се подобря. Радвах се, защото въпреки грешките те ме разбираха и дори ми даваха съвети кои думи да ползвам“, споделя още Рами.
Вече 6 години ресторантът продължава да подава ръка на хора от различни култури и части на света, потърсили убежище в Германия.
Това, което прави впечатление, е, че ресторантът е доста пълен, а кухнята тук се е превърнала в модерен микс от вкусове от Иран, Сирия, Ирак и, разбира се, нотка германски привкус.
Някои от бившите служители вече са продължили развитието си в кулинарията извън вратата на малкото берлинско бистро. И докато едни създават ястия за влиятелни личности в Германия, Рами се връща там, откъдето започва – но този път като ментор.
И така във време, когато в Германия често се изразява скептицизъм към бежанците, един ресторант доказа как вкусна храна и щипка търпение могат да се превърнат в мост към успешната интеграция.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK