„На първия тур недействителните бюлетини са 661 хил. и общият им процент е 8,5% от всички 7,7 млн. гласувания. Много повече са при вота за общински съветници – 15%, при гласуването за кметове са 4%, което е европейска норма”. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” проф. Михаил Константинов, директор на „Информационно обслужване”.

Твърденията за 20% недействителни гласове по думите му идват от политици със слаба математическа подготовка, които смятали процента от 3 млн. гласували.

Според проф. Константинов трябва да се направи сериозен анализ на този феномен с  много недействителни гласове за общинските съвети, който се наблюдава, откакто има възможност за преференциален вот.

Разминаването със 100 000 души в списъците в София той обясни с факта, че за столицата има два вида списъци – за парламентарни и президентски избори, и за местни. Във втория имало със 100 000 души по-малко – хора без настоящ адрес в България. Той е категоричен, че това разминаване не може да повлияе на резултата от изборите в столицата.

Относно заявеното намерение от Мая Манолова за оспорване на изборните резултати в София Константинов е скептичен, че може да се стигне до касиране на вота в столицата.

А относно разминаването в процентите от екзитполовете между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на втория тур – около 10%, и реалната разлика – под 5%, математикът смята, че то се дължи на факта, че е имало десни избиратели, които са се срамували да признаят дори пред себе си, че гласуват за Манолова. 

Вижте повече във видеото!