„Макар и Координационното звено, което ще контролира образуването на цените на храните у нас, формално да е сформирано вчера, ние работим вече повече от месец. Това ни помогна да имаме реални резултати. Изготвяме платформа, която ще бъде достъпна за всички". 

Това заяви на брифинг служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев във връзка с мониторинга и контрола на цените на хранителните стоки.

"Резултатите от работата ни до момента са доста притеснителни. Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби. Установени са и други нарушения, които не зачитат правата на потребителите и гражданите. Не обявяваме война на търговските вериги, не искаме да водим такава, но като държава и изпълнителна власт сме задължени да защитим гражданите и уязвимите групи. Искаме да се уверим, че не се стига до свръхпечалби именно върху гърба на уязвимите групи", посочи още той.

"Направени са над 300 съвместни проверки на всички ангажирани институции. КЗП е направилa 471 проверки и са открити 452 нарушения, 200 от тях са нелоялни търговски практики.

БАБХ са извършили 333 проверки и са констатирани 32 нарушения. НАП са извършили 340 проверки и са съставени 71 акта за нарушение.

В момента отделно текат 150 проверки на НАП и 9 ревизии. Ще има още резултати", заяви Алексиев.

"Нелоялните търговски практики, упражнявани от търговците с пазарен дял над 50-60% завличат целия пазар след себе си и така се изкривява целия пазар и цените се завишават изкуствено“, заяви от своя страна Стоил Алипиев, председател на КЗП.

Той обясни, че установяването на нелоялни търговски практики е много важно, защото те са предпоставката за изкуствено завишаване на цени и даде примери:

"Търговецът представя невярна информация за етикетите на стоката и се оказва, че когато отидете до касата, цената на стоката се оказва по-висока от тази, на която е била предложена. Подвеждаща информация за теглото на стоката. Продукти, които се продават за българско производство се оказва, че са внос от други страни", каза той.

Според министъра на икономиката Никола Стоянов цените на енергоресурсите и горивата падат, докато на стоките в магазините растат.

„Не ни остана нищо друго освен да проследим ценообразуването по всички нива във веригата. Олиото в Румъния е 2,65 – знаете в България каква е цената. Маслото във Франция и Германия е по-евтино от това в България с 20% - знаем там какви са заплатите. Няма логика българските граждани да плащат толкова високи цени“, посочи той.

Министърът на земеделието Явор Гечев коментира, че се наблюдават маржове до 100% от търговията на едро до тази на дребно.

„Средната цена на млякото от производител е около 1,03 лева. Млякото отива, преработва се. Да, има логистика, има опаковка. Цената на преработвателя е 1,60 лева до 1,80 лева. На щанда отива до 4 лева. Средната цена за държавата е 3,36 лева“, допълни той и уточни, че в Чехия средната цена е 2,98 лева, а в Румъния 3,11 лева.