Държавен фонд „Земеделие“ ще обезщети Стоян Господинов, чието стадо от 28 крави загина след водопой на река Марица край Димитровград. Мъжът ще получи 37 034  лв. за смъртта на животните – 20 крави, 1 бик и 7 телета, които са били регистрирани в Системата за идентификация на животните на БАБХ. 

„Помощта ще допринесе за възстановяване на дейността в стопанството на фермера, загубил поминъка си“, посочват още от фонда. От там уточняват, че общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48 895,75 лв.) за период от три данъчни години (2017– 2019 г.).

Екип от прокурори разследва на Марица край Димитровград. Засега не е ясен причинителят, въпреки че в колекторът за отпадни води на торов завод бяха открити нитрати и нитрити - 360 пъти над нормата.

Ще бъдат разследвани всички предприятия в индустриалната зона. На въпрос на bTV дали е ясно кое предприятие стопанисва колекторната тръба, за която има доказателства, че е замърсена, от прокуратурата отговориха: „До момента се установява, точно тази колекторна тръба на кои предприятия се вливат водите. Възможно е да има нерегламентирана връзка към тази тръба, затова не можем да изнесем точна информация“.

Заради замърсяването, три дни 48 населени места бяха без вода. Резултатите от сондажите показват, че замърсяване на подпочвените води на Марица няма и поетапно тя ще бъде пускана, като обещанието е до утре сутрин водоснабдяването да бъде възстановено навсякъде. Институциите предупредиха тя да се ползва само за битови нужди, докато не излязат официалните резултати от изследването на РЗИ.

"Имаме едно предприятие, което произвежда торове, намерили сме части от торове във водата, където са починалите животни.", каза екоминистърът Емил Димитров, а здравният министър проф Костадин Ангелов уточни, че ако вещества с такава концентрация попаднат в човешки организъм, изходът щеше да е фатален.

Предстои РЗИ да вземат проби и от чешмите, до излизането на резултатите водата в 5 общини по поречието на Марица остава забранена за пиене и готвене.