Започва поетапно пускане на водата в Община Димитровград и Община Свиленград. Това обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Най-късно до утре сутрин във всички 48 населени места ще има вода, обеща ресорният министър. 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов допълни, че водата във водопреносната мрежа на на двете общини в момента става само за битови нужди, но не може да се използва за пиене и готвене. 

„Дойдоха пробите, водата е добра. Без пиене и без готвене, обаче, докато не дойдат резултатите от РЗИ. Да им е честито на целия град, радвам се, че така бързо се решиха нещата. Навременни и правилни бяха действията по спирането, те бяха с цел да защитим гражданите“, допълни той. 

Осигурени за 20 хил. литра вода за Община Свиленград, още 60 хил. литра има за нуждите на другите общини. 

„Когато потечете водата и се изчисти от мътилката, ще бъдат взети проби от РЗИ-Хасково, когато пробите са готови, резултатите ще бъдат съобщение и ще има своевременна информация, че водата става за пиене“, допълни здравният министър. 

По-рано днес стана ясно, че 360 пъти над допустимото е съдържанието на нитрати, нитрити, амоняк и азотна киселина във водите на канала за промишлени води, който се влива в река Марица край Димитровград, където преди два дни стадо крави се отрови. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!