Източникът на замърсяването на река Марица все още не е ясен. Това съобщиха от прокуратурата в Хасково. От там допълниха, че се проверяват няколко предприятия в индустриалната зона.

Започнато е досъдебно производство, образувано е по чл. 352, ал. 1 за замърсяване на водоем. Засега то е срещу неизвестен извършител.

Кравите, които загинаха след водопой край реката са отровени, според предварителните данни на държавното обвинение. Резултатите от аутопсията на животните все още не е ясна. Смъртта им засега не се разглежда като престъпление.

За замърсяването на реката законът предвижда от 1 до 5 г. затвор, както и финансова глоба.

Информацията, която изнесе държавното обвинение, обаче, не е нова. По думите им се чакат експертизи, които ще излязат скоро, за да се направи връзка между веществата в реката и тези, с които работят производствените бази в района. По-рано днес стана ясно, че нивата на нитрити и нитрати в Марица са около 350 пъти над нормата.

На въпрос на bTV дали е ясно кое предприятие стопанисва колекторната тръба, за която има доказателства, че е замърсена, от прокуратурата отговориха: „До момента се установява, точно тази колекторна тръба на кои предприятия се вливат водите. Възможно е да има нерегламентирана връзка към тази тръба, затова не можем да изнесем точна информация“.

От там признаха, че нитрати и нитрити се съдържат в торовете, произвеждани от предприятие, което използва именно тази колекторна тръба.