Държавният глава Румен Радев откри конференцията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана” в Централния военен клуб в София. Той отбеляза, че първо трябва да се инвестира в ново въоръжение, а след това да се влагат пари в ремонт на старата техника.

След забавянето на проекта за новия изтребител военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов вече обяви, че ще ремонтира стари руски самолети „МиГ-29“ и „Су-25“, както и зенитноракетната техника на армията, която също е от съветско време. 

Според Радев трябва да се търси индустриално сътрудничество с отбранителните компании, които да инвестират в развитие на технологии във военнопромишления комплекс. „Дали ще инвестираме в нашата сигурност, за да гарантираме собствения си суверенитет, или защото ни налагат нашите партньори, или ще инвестираме, за да задоволим исканията на шепа военни? Нашите послания отекват извън България. На второ място трябва да преодолеем изоставането в модернизацията, технологичната бездна между нас и нашите съюзници. Не можем да допринесем съществено за способности, не можем да комуникираме, нямаме комуникация дори в модерните военни вертолети в Афганистан. Не можем да опознаваме и да бъдем опознати и не можем да участваме в единното информационно пространство на съюзниците“, посочи държавният глава.

„Крещяща е нуждата въоръжените сили да водят бойна подготовка, да ремонтираме техника, която е пред разкапване или да останат ресурси за нова техника, която дава способности? Моето мнение е да се прецени какъв да е пътят към новата техника и едва тогава да решим въпроса с ремонта на старата“, каза още той.

Президентът смята, че България трябва да използва председателството на ЕС именно за налагане на въпроса с интеграцията чрез обща европейска отбрана и военна промишленост. От фрагментираното производство се губят между 50 и 100 милиарда евро годишно, аргументира се той.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се съгласи, че изоставаме с модернизацията на армията. „Но това не е процес от шест месеца, не е и от шест години. Това е процес, който, за съжаление, се влачи десетилетия. И трябва да си зададем няколко въпроса – можем ли да говорим за модернизация само, ако нямаме мотивиран личен състав?“. По думите му „в първите 15 до 20 години след промените в армията се пипаше с мръсни политически ръкавици“.

Премиерът Бойко Борисов пък посъветва президента да направи консултативен съвет, в който да обсъждат новите заплахи за националната сигурност на България, защото ситуацията в южния фланг на НАТО е променена.

„Южният фланг на НАТО същият ли е по линия на НАТО? Стабилен ли е южният фланг, или не? Да си дадем отговори. Имахме нелоши ракети, дадохме немалко пари да се разоръжаваме. Какъвто и да е самолетът, ракетите от Крим започват да сочат към България. Как ще се предпазим със 7 – 10 самолета?“, посочи Борисов.

От изказванията на конференцията стана ясно, че правителството е отделило 100 милиона лева за увеличаване на заплатите в сектора.