Документите, които посочват, че на спорния терен в Несебър има дюни, са укрити. Те не са част от преписката, която е дала основание през 2009 г. да бъде изключени от горския фонд. Това обяви Мирослав Найденов пред журналисти в пореден коментар по развитието на скандала „Дюнигейт”.

Земеделският министър цитира данни от проверката на междуведомствената комисия по скучая със земите край курортния град, но се позова и на собствен опит: „Лично аз ходих и видях, че това са дюни”.

Въпреки че по преписката въпросният документ липсва, такъв е открит в архива на РИОСВ – Бургас - от 2006 г. В него представители на БАН казват, че това са дюни.

Найденов показа два документа с един и същ изходящ номер - 4996, от една и съща дата – 29. 10. 2008 г., но с различно съдържание. В единия се твърди, че трябва да бъде извършена експертна оценка на терените. Другият посочва напълно обратното - че не трябва да се прави такава оценка. Документите са издадени от тогавашния директор на РИОСВ - Бургас доц. Симеон Симеонов.

„Някой е оказал въздействие върху тогавашния директор на РИОСВ – Бургас доц. Симеон Симеонов, който е променил становището си от това да бъде направена оценка, в това да не бъде правена”, каза министърът.

Според него тогавашният директор на РИОСВ обаче е „имал глупостта” да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екологична оценка. Документът е попаднал в междуведомствената комисия.

В крайна сметка казусът се оказа абсурдно заплетен. „Комисията констатира, че това са дюни и аз го потвърждавам, но по документи те не се водят дюни”, заяви Найденов.

На въпрос - защо сегашният директор на РИОСВ – Бургас не е взел предвид документа, в който се иска екологична оценка, министърът препрати към еко колежката си Нона Караджова, която да обясни каква е вината му.

На срещата си с главния прокурор във вторник министърът е предал взаимноизключващите се документи и е назначена прокурорска проверка. Документите ще бъдат предоставени и на временната анкетна комисия за проучване на корупция по високите етажи на властта в парламента.

Именно там Найденов предпочете днес да се обяснява по аферата „Дюнигейт”. Първоначално призован от парламента да се яви в пленарна зала в четвъртък, той обясни, че има планирана командировка. Затова и мина за 10-ина минути през Народното събрание и покани всички с въпроси да му ги зададат по време на изслушването му пред комисията на Яне Янев.

На изслушването пред комисията министърът увери, че не му е бил оказван натиск за сделката в Несебър – „нито от вицепремиера Цветанов, нито от вицепремиера Дянков, нито от премиера Борисов, нито от председателя на парламента, нито от президента”. Найденов посочи още, че няма депутат от ГЕРБ, чието име да е замесено в казуса.

На въпрос на социалиста Мая Манолова дали има и други пет имота в близост до несебърските дюни, които също са били подготвени за продажба, Мирослав Найденов заяви: „Има общо 93 преписки, които са в режим на финализиране. Всички тези преписки са започнали през 2008 г. и са за цялата страна. Има пет имота в Несебър. Ако съм щял да подпиша нещо, да съм го подписал. Нямаше да подпиша нищо, защото тези сделки не са финализирани”.

Найденов заяви, че има и пет преписки в съседен терен в Камчия, който е бил продаден по времето на управлението на предишното правителство. Министърът иска прокуратурата да разследва и този случай.

  • Кметът на Несебър и семейството му във "фирмен кръговрат"
  • Запор на имущество за милиони на кмета и главния архитект на Несебър заради "Дюнигейт"
  • МОСВ забрани строителството върху дюни
  • МОСВ стопира багерите на дюните "до второ нареждане"
  • Разследването по "Дюнигейт" не е приключило, чака се експертиза
  • Разследването на "Дюнигейт" е удължено с 4 месеца
  • Президентът оспорва в КС част от промените в закона за Черноморското крайбрежие
  • Кметът и главният архитект на Несебър остават на постовете си
  • Съдът в Бургас отстрани кмета на Несебър от поста му
  • Шефът на строителния контрол в Бургас е уволнен заради "Дюнигейт"