Министърът на околната среда и водите издаде заповед по Закона за биологичното разнообразие за защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър”. С нея се забранява строителство в имотите в защитената зона, в които са установени дюни.

Със заповед на Искра Михайлова се забранява жилищно, курортно и вилно строителство, включително изграждане на необходимата инфраструктура в имотите в защитената зона, в които са установени дюни.

Заповедта се отнася и за имот в местност Кокала край Несебър, за който има издадено разрешително за строеж на възложителя „СЛЕ ГРУП” ЕООД. Именно този имот предизвика скандала, добил популярност като "Дюнигейт".

Заповедта е издадена предвид опасността от увреждане или унищожаване на дюните. Забраната се налага за срок от 2 години или до издаване на заповед на министъра на околната среда и водите за обявяването на защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър”.

Скандалът „Дюнигейт” гръмна в навечерието на 2013 г. и строежът в Несебър бе замразен. Кметът на града Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов бяха привлечени като обвиняеми. Те бяха уличени в длъжностно престъпление за нарушаване разпоредбите за градоустройствения план.

Теренът бе продаден на 27 ноември 2012 г. от земеделското министерство на физическо лице - Димитър Петров, който платил за държавния имот 581 212 лв. (20 лв. на кв.м). На следващия ден той го препродаде на фирмата "СЛЕ ГРУП" на седем пъти по-висока цена - 4 млн. лв.

Едва 3 седмици след последната продажба на терена главният архитект на Несебър Валентин Димов издаде разрешение за строеж на 122 жилищни сгради върху земята.

Скандалът гръмна и РДНСК извърши проверка и издаде заповед за спиране на строителството. В началото на 2013 г. със заповед на министър Мирослав Найденов бе сформирана междуведомствена комисия по случая със скандалната продажба на земи от горския фонд край Несебър.

Вчера Бургаският административен съд се е произнесъл в полза на „СЛЕ ГРУП” и багерите отново започнаха да подготвят терена за строителство. Заповедта на МОСВ обаче парира поредния опит за застрояване на българското Черноморие. Още вчера ведомството посъветва "СЛЕ ГРУП" да не възобновява строителните дейности.

  • Кметът на Несебър и семейството му във "фирмен кръговрат"
  • Запор на имущество за милиони на кмета и главния архитект на Несебър заради "Дюнигейт"
  • МОСВ стопира багерите на дюните "до второ нареждане"
  • Разследването по "Дюнигейт" не е приключило, чака се експертиза
  • Разследването на "Дюнигейт" е удължено с 4 месеца
  • Президентът оспорва в КС част от промените в закона за Черноморското крайбрежие
  • Кметът и главният архитект на Несебър остават на постовете си
  • Съдът в Бургас отстрани кмета на Несебър от поста му
  • Шефът на строителния контрол в Бургас е уволнен заради "Дюнигейт"
  • Кметът и главният архитект на Несебър нямат отношение към продажбата на парцела с дюни