Четири дни, след като Апелативният съд в Бургас свали забраната за строителство върху несебърските дюни, властта все пак намери начин да го спре. Министерството на околната среда и водите посъветва „Сле Груп” да не започва строително-монтажни работи в местността "Кокала" край Несебър до ново произнасяне на директора на РИОСВ-Бургас.

Министър Искра Михайлова е възложила на директора на Районната инспекция по околната среда и водите в Бургас да проведе среща на всички заинтересовани страни, в това число Министерство на инвестиционното проектиране, областния управител, Окръжна прокуратура, кмета на община Несебър, РДНСК и възложителя на инвестиционното предложение.

От МОСВ напомнят, че имотът в местността "Кокала", в землището на Несебър, попада в защитена зона "Ахелой- Равда - Несебър" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, с наличие на пясъчни дюни от приоритетен за опазване тип местообитание "Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни)".

Хронологията на скандала започва на 27 ноември 2012 г., когато апетитният терен е продаден от Земеделското министерство на физическо лице. Още на следващия ден е препродаден на четири пъти по-висока цена. След още три седмици, обектът вече има разрешение за строеж - за 122 къщи. Строителството започва в навечерието на новогодишните празници.

Разследването на схемата за застрояване на несебърските дюни още не е приключило. Досъдебното производство е удължено до 20 март. Чака се резултатът от комплексна експертиза, която да установи как е променено предназначението на земята и как парцелът е изваден от Горския фонд.

Към настоящия момент обаче няма възможност както да бъде обжалвано решението на Административния съд в Бургас, така и да се отмени разрешението за строеж на главния архитект на община Несебър. Строежът се води четвърта категория и е под контрола на община Несебър, а не на държавата и само местната власт може да спре строителството.

  • Кметът на Несебър и семейството му във "фирмен кръговрат"
  • Запор на имущество за милиони на кмета и главния архитект на Несебър заради "Дюнигейт"
  • МОСВ забрани строителството върху дюни
  • Разследването по "Дюнигейт" не е приключило, чака се експертиза
  • Разследването на "Дюнигейт" е удължено с 4 месеца
  • Президентът оспорва в КС част от промените в закона за Черноморското крайбрежие
  • Кметът и главният архитект на Несебър остават на постовете си
  • Съдът в Бургас отстрани кмета на Несебър от поста му
  • Шефът на строителния контрол в Бургас е уволнен заради "Дюнигейт"
  • Кметът и главният архитект на Несебър нямат отношение към продажбата на парцела с дюни