Разледването на схемата за застрояване на 29 декара край Несебър, част от които са дюни, още не е приключило. Досъдебното производство е удължено до 20 март, съобщиха за bTV от окръжната прокуратура в Бургас.

Назначена е комплексна експертиза, която да проучи архитектурните, строителните и техническите документи по реализирането на сделката - как е променено предназначението на земята и как парцелът е изваден от горския фонд.

Израстването на поредния ваканционен комплекс върху 29 декара се оказа законно. Късно в петък Административният съд в Бургас е отменил заповедта за спиране на строежа. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Въпреки че в почивните дни започна подготовка за строителство, до момента багерите още не са влезли в дюните. От екоинспекцията в Бургас умуват как да процедират, защото казусът бил юридически много сложен.

Междувременно от ГЕРБ настояха да се предприемат мерки за преустановяване на строителните работи на терена с дюни край морето в Несебър. Това каза на пресконференция в парламента депутатът Лиляна Павлова. От опозиционната партия настояха министърът на околната среда и цялото правителство да предприемат незабавни мерки. Според Павлова аргументът, че съдът е отменил спирането на строежа, не е аргумент. Тя призова управляващите да не се крият зад решението на съда.

Към днешна дата имаме пълно картиране на Черноморското крайбрежие, специализирани карти и карта на морските дюни и тя показва, че на този терен има 90 процента дюни, обясни Павлова и допълни, че заради това там е недопустимо и не трябва да бъде разрешено да се строи, независимо от решението на съда по заповедта на РДНСК за спирането на строителството.

От опозиционната партия посочиха, че проектът за строеж е на "небезизвестния архитект Калин Тихолов". От партията посочиха, че много добре са известни връзките между архитект Тихолов и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов. Как бихте защитавали обществен интерес, ако ваш близък приятел е архитект на конкретния проект, питат от ГЕРБ.

 

  • Кметът на Несебър и семейството му във "фирмен кръговрат"
  • Запор на имущество за милиони на кмета и главния архитект на Несебър заради "Дюнигейт"
  • МОСВ забрани строителството върху дюни
  • МОСВ стопира багерите на дюните "до второ нареждане"
  • Разследването на "Дюнигейт" е удължено с 4 месеца
  • Президентът оспорва в КС част от промените в закона за Черноморското крайбрежие
  • Кметът и главният архитект на Несебър остават на постовете си
  • Съдът в Бургас отстрани кмета на Несебър от поста му
  • Шефът на строителния контрол в Бургас е уволнен заради "Дюнигейт"
  • Кметът и главният архитект на Несебър нямат отношение към продажбата на парцела с дюни