Не мисля, че е толкова лошо състоянието на държавата, при всички случаи в средата на миналата година беше значително по-лошо, но тогава не се коментираше по този начин. Това каза пред БГНЕС бившият премиер Пламен Орешарски.

„Струва ми се, защото основната задача бе да работим за стабилизирането не с приказки, а с действия”, добави той.

Експремиерът отговори задочно и на председателя на временната бюджетна комисия в НС Менда Стоянова, която в студиото на bTV оповести, че 1.5 млрд.лв. от новия заем трябва да отидат за покриване на допълнителния дефицит по бюджета на база неизпълнение на приходите, защото са планирани като кухи.

„В началото на 2014 г. приходите изобщо не изглеждаха кухи. Те станаха такива в резултат на цялостното икономическо развитие, повлияно от нивата на политическата стабилност. А, спомнете си, че самата г-жа Стоянова говореше за по-малка сума през лятото”, отбеляза той и допълни, че „политическата нестабилност не е най-добрата среда, в която се сбъдват икономическите прогнози”.

Корпоративно и търговско надскачане на закона

„Централната банка със силната подкрепа на правителството в началния период на затваряне на КТБ или по-скоро - двете институции изработиха много ясен план за действие, който политическите сили преди да се разпусне 42 НС не приеха”, е мнението на бившия премиер.

По думите му без действащ парламент не е било възможно да се направи никаква законодателна инициатива и да се пристъпи към по-активни мерки на реакция по отношение на кризата в банката. Той посочи, че публиката е искала от Централната банка да не прибягва до фалита на трезора на Цветан Василев.

„Усилията на БНБ, все пак, бяха да бъдем в условия на известност, когато вземаме решения, а не да се действа сляпо по закона. Ако беше сляпо по закона - веднага трябваше да се обяви КТБ в несъстоятелност”, посочи той.

Не мога да коментирам цесиите, не съм запознат с тях, бе отговорът му на въпроса дали не бе прекалено дълъг периода, в който КТБ бе под специален надзор. И дали това разтегляне във времето не е било именно, за да се направят необходимите за определени хора и фирми цесии. Те са си проблем на банката, отсече Орешарски.

БНБ виновни ли са? А кой е?

„Вероятно могат да се търсят бележки по отношение на функционирането на банковия надзор, заяви бившият премиер. Иначе Централната банка сама по себе си не е институция, която трябва пряко да се занимава с бизнеса”, отговори той на въпроса дали правителството и регулаторите са си давали сметка за последиците от затварянето на КТБ.

"Сигурно навсякъде, където има неблагополучия най-първата мярка е да искаме отстраняване на ръководството, а мисля, че трябва по-задълбочено да гледаме на този проблем и да си направим изводите. Защото примерът от глобалната криза показа, че регулаторите никъде не свършиха добре работата си, като започнем от САЩ", коментира бившият премиер.

„Ако ние искаме да имаме по-високи изисквания към нашите регулатори, отколкото напредналите в сравнение с нас страни, имаме право”, подчерта бившият премиер.

Той не пропусна и да напомни, че „Буш не го обесиха заради това, че кризата беше по негово време”.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”