Като теглим чертата, заради КТБ българските данъкоплатци ще са 4,5 – 5 млрд. лв. на загуба. Това представлява продуктът на държавата за две години, т.е. заради казуса „КТБ” две години стоим на едно място, посочи бизнесменът Иво Прокопиев предаването „Тази неделя”.  

Такъв голям размер на институционална кражба на спестявания на населението не е възможен без всички власти да си затварят очите, добави той.

По думите му обаче сега има други КТБ-та, които са очевидни – Банката за развитие, например, която се управлява зле. „Ако тия процеси, които виждаме там, продължат, подобен изход е неизбежен”, посочи Прокопиев.  

Според него „дупката” от 4,5 млрд. в КТБ идва от три основни групи дейности:

– около 1/3 от финансиране на медии, политически проекти и кредити, давани на партията на Николай Бареков, медийната империя на Делян Пеевски, ТВ7;

– втората голяма група са чисто инвестиционни грешки – лошо управление и липса на качествен риск мениджмънт, липса на качествен надзор;

– третата част – загуби, идващи от лошото управление на самата несъстоятелност. Голяма част от активите всъщност финишираха в чужди ръце, а не в ръцете на кредиторите на банката – БТК, „Булгартабак”, „Техномаркет”, даде пример Прокопиев.

По повод на имената, които отсъстват в обвинителния акт, бизнесменът коментира, че има крещяща и набиващата се на очи липса.

Публична тайна е, че ролята на Пеевски и изобщо подкрепата на ДПС за развитието на КТБ беше ключова; взаимодействието между медиите, които КТБ финансира – медийната група на Пеевски, и нейното обществено поведение – също (беше) ключова, за да може този модел да се разраства; подкрепата на държавата, която осигуряваше въпросната схема чрез достъп до различни сделки или до депозити на държавни предприятия в банката в един много критичен момент за цялата останала икономика, беше също решаваща, посочи той.  

По думите му трябва да има стотици доказателства за връзки с банката, защото правеното на бизнес е формален процес, а и има факти – къде са финиширали тези пари сега –голяма част от активите на КТБ са в ръцете на Пеевски.

Според Прокопиев впечатление сред имената на обвиняемите прави не само липсата на управителя на БНБ Иван Искров, но и на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) по онова време Стоян Мавродиев.

„Прокуратурата действа като политическата част на Държавна сигурност – селективно избира кого да обвинява и да атакува публично, за да го дискредитира според това дали е някакъв опонент на Пеевски или на управляващите, които и да са те в момента, а не според това да защитава (…) някаква законност или принципи пред обществото”, посочи Прокопиев.

Според него „чадър” над КТБ е имало по време на четири правителства – „като започнем от края на Тройната коалиция, Борисов, после – „правителството на КТБ”, както беше известно (кабинетът на Пламен Орешарски – б.ред.), после втория кабинет на Борисов”.

Снимка: bTV

Според Прокопиев обаче едва ли ще разберем кои са политиците, които са се облагодетелствали от авоарите на КТБ.

„От гледа точка на обществената отговорност, нещата са ясни, а дали ще има и наказани формално със силата на закона – не знам. Тертипът на работа, моделът, философията, затварянето на очи, нефункционирането на контролни органи, натиск над независими медии… механизмите за защита на обществения интерес биват изключвани – това още действа”, подчерта Прокопиев.

„Финансовата загуба от такива държавни корупционни схеми е чудовищна, но абсолютният размер на сумата не е най-важното – важното е, че такива кражби са възможни – това сваля доверието на инвеститорите… Можеше да сме в еврозоната, да имаме по-евтини кредити. Корупцията обрича всички на дългосрочна бедност”, посочи още той.  

Прокопиев потвърди, че е бил викан по делото за КТБ, но дори не било разпит – всичко продължило две минути. Била му показана дебела папка, намерена в сейфа на Василев, в която имало изрезки от жълтите медии с компромати по адрес на Прокопиев.

Бизнесменът коментира и заплахата за убийство, отправен към него преди години, и свързвана именно с Василев.

„Имаше информация през 2010 – 2011 г. за подготвяно покушение срещу мен, дали е била фалшива или не – не мога да преценя”, посочи Прокопиев.

След това той замина за Сингапур, но отрече заплахата да е била единствената причина за това.

Данните били получени от партньорски на българските служби и за тях Прокопиев разговарял с премиера Борисов.

„Държавните служби си свършиха работата, извършиха необходимите проверки. Доколкото разбрах, нямаше нищо. Мисля, че в момента няма физическа заплаха. Човек, когато дълго време в общественото пространство сам си избира дали да го е страх. Сега има институционална репресия, която някои пъти е по-страшна – прокурорски проверки, натиск върху служителите във фирмите”, коментира той.

По думите му всички обвинени от прокуратурата обществени фигури имат един общ знаменател – те са или прозападни личности, или опоненти на Делян Пеевски.

Вижте целия разговор във видеото: