„Делян Пеевски не е обвиняем по делото „КТБ”, защото в хода на разследването не са установени данни за извършени престъпления от него. Няма му името, както няма името на Путин и Обама”, коментира пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото „КТБ” Иван Гешев.

Днес делото влезе в съда, а обвинителният акт по него е 12 000 страници.

„Делото за КТБ е толкова сложно – все едно да сравниш операция на апендицит с присаждане на глава и да кацнеш с дизелов двигател на луната. Смятам, че ние кацнахме на Луната”, добави Гешев.

Той допълни, че има 24 отделни дела за политици, които са получавали пари от КТБ. Николай Бареков, който е сред свидетелите по делото, е показан като най-ярък пример, но има още над 20 други.

Бисер Лазов (който по обяснението на прокуратурата е „нещо като дясна ръка” на Цветан Василев) е останал само свидетел, но не е получил обвинение, защото според Гешов не е осъзнавал, че извършва престъпление.

По думите на прокурора според събраните доказателства КТБ е щяла да рухне сама, по естествен начин, малко по-рано. Попитан дали това означава, че КТБ е рухнала по изкуствен начин, той отговори отрицателно.  

Снимка: БГНЕС

Според наблюдаващият прокурор мозъкът на тази пирамида е Цветан Василев. Тя е била направена с помощна на двама подуправители на БНБ – и само те са знаели за това, тъй като още през 2011 г. капиталът на банката е бил „изцеден”.

Ако БНБ си е свършила работата, КТБ е трябвало да остане без лиценз още тогава, посочи Гешев.

1 млрд. лв. от банката са раздаден под формата на „пликчета и чувалчета”, добави той.

Отговорност за това дали да има лиценз, или не, според българското законодателство носят подуправителите на БНБ, които отговарят за състоянието на банките, а не и съответният шеф на БНБ (по това време – Иван Искров – б. ред.)

Въпросните двама подуправители (Цветан Гунев и Румен Симеонов – б.ред.) са сред обвиняемите, посочиха от прокуратурата.