С дежурните обвинения и скандали премина гласуването на парламентарната комиси, която ще разследва "българската връзка" в скандала с австрийския лобист Петер Хохегер. 

Управляващата партия ГЕРБ смята, че с подобен ход ще се "измие"лицето на България, а представителите на опозицията, най-вече социалистите, обявиха, че той е най-вече за отклоняване на вниманието. 

В скандала около разследвания за корупция в Австрия лобист бяха замесени бившият премиер Сергей Станишев и жената до него – Моника Янова.

През 2008 година PR агенция на Петер Хохегер получила поръчка от кабинета на Тройната коалиция за кампания,  за да „лъсне имиджа” на България пред европартньорите. Част от парите се върнали в PR агенция на Янова.

За създаването на анкетна комисия пръв настоя вътрешният министър Цветан Цветанов, а идеята му бе "прегърната" от Георги Първанов още на следващия ден. Демонстрирайки "политически опит" обаче Първанов найстоя комисията трябва да разшири своя предмет и да провери всички договори, сключени от предишните правителства.

Да разследва и ГЕРБ

От една страна БСП се противопостави на създаването на комисията, а от друга - поиска тя да се занимае с участието на ГЕРБ в скандала.

Преди седмица бившата шефка на българския клон на фирмата на австриеца - Росица Велкова бе замесена в скандала, тъй като участвала в писането на програмата на ГЕРБ и била близка с Цветанов. И тя, и партийната централа обаче вкупом отрекоха тези твърдения.

"Нека всичко да бъде на масата"

"Става прекалено прозрачна идеята ви за втора комисия анти-Станишев. Притеснява ли ви нещо за Хохегер? Щом не – защо не подкрепяте, защото министърът на вътрешните работи ви поръча, че комисията трябва да бъде само анти-Станишев. Докажете, че наистина искате прозрачна комисия с гласа си", призова зам.-председателят на социалистите Михаил Миков.

"Спасители на плажа"

Депутатът Петър Курумбашев смята, че създаването на комисията цели да не се говори да други неща в държавата - получените бонуси, полицейското насилие (Мировяне, Скравена, Перник), "калинките" в земеделското министерство, истинските причини за смяна на министри,  препечени от  катарско слънце.

С нескрита ирония Корумбашев заяви, че от една седмица "гледаме сериала "Спасители на плажа".

Не сме съгласни, но ще участваме

Лютви Местан он ДПС заяви, че не са съгласни с предмета на комисията,но ще участват в състава й.

Според Павел Шопов от "Атака", чрез комисията ГЕРБ се опитвали да се месят в партийните работи на БСП преди конгреса им през май, когато ще има борба за лидерския пост.

Шопов обаче каза, че ще участват в комисията, защото "колкото повече анкетни комисии се създават, толкова по-добре".

Мартин Димитров посочи, че Синята коалиция ще участва и поиска комисията да е съставена на паритетен принцип.

Лицето на България...да го измием

Трябва да измием лицето на България, защото само за ден в австрийския парламент покрай скандала с Хохегер името на България е споменато 26 пъти, посочи Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Според нея целта на комисията е да се направи анализ на това кой, защо и как е направил тази поръчка, по какъв начин е избрана фирмата подизпълнител в България, какви са резултатите, дали поставените цели са изпълнени.

"Щрауси в пясъка"

Караянчева заяви, че Народното събрание се използва за политическо говорене.

„Ние сме български граждани и ние трябва да пазим имиджа, не да се крием като щрауси в пясъка. Целта е анализ – защо този подизпълнител..какво е лъснато, какво са правили като пиар на Министерския съвет”, каза Караянчева и посочи, че опозицията нямали право да говорят за морал.

Замазване

След създаването й вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов коментира, че парламентът трябва да покаже как са харчени парите на данъкоплатците. 

Аз не смятам, че трябва да се дават пари, за да замазваме пред българските граждани проблемите, които са стоели в едно управление или импотентността да се справиш с реалните проблеми, а да търсиш възможността да си купиш индулгенция или да си купиш спокойствието и оценката от външни фактори”, коментира Цветанов.

Според него трябва да се види дали са спазени всички процедури по българското законодателство и какво е наложило да се дадат 1,5 млн. евро, за да се лъска имиджът на определени министри за това, което е тяхно задължение да вършат в интерес на обществото и държавата.