Аз не изключвам първият вот на недоверие към правителството, както стана вече традиция, да е по темата за здравеопазването. Това каза на брифинг в парламента Тунчев Кърджалиев от ДПС във връзка с направени от тях предложения за промени в закона между първо и второ четене на Закона за здравното осигуряване.

„Това е въпрос на консултация с други политически сили. Ние не бихме депозирали такива действия, преди да видим какво ще се случи на второ четене. Ще отворим опции към всички политически сили, които се интересуват от темата здравеопазване и имат държавно отговорно поведение", коментира Кърджалиев.

Според ДПС предложенията на Москов прокарват лобистки текстове в услуга на здравноосигурителните фондове. Кърджалиев и колегите му са предложили 35 предложения за промени в законопроекта между първо и второ четене, като 29 от тях са за отпадане на определени предложения на здравното министерство.

Кърджалиев определи като най-порочно предложението за диференциран пакет от медицински услуги, като видя в него дискриминация и риск от корупция заради създаването на дефицит.

Поетапното повишаване с 5% на здравните осигуровки е лицемерие, особено на фона на 15 годишното изискване за доплащане на вноски, добави още Кърджалиев.

От ДПС имат предложение и по отношение на допълнителните представители на държавата в НЗОК, което според тях по същество означава национализацията НЗОК.

Още в края на миналата година от ДПС стартираха подписка за вот на недоверие към кабинета заради Петър Москов. Тогава те не получиха подкрепа от други групи, защото аргументите им бяха насочени не към политиката на правителство, а изцяло към самия Петър Москов и негови изказвания.

Предложенията на движението

Двете най-съществени предложения на ДПС са на първо място Държавният бюджет да поема здравната осигуровка на трайно безработните над 1 г., които са регистрирани в бюрата по труда, като вноската се определя върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се. Това да става след извършване на социална анкета, искат от ДПС.

Другото предложение е работещ член на семейството да има правото да внася осигуровките на друг член на семейството, който е безработен. Вноската да бъде върху половината от дохода за самоосигуряващо се лице.

За втори безработен член на семейството пък работещият да има право да внася осигуровки върху 30% от осигурителния доход за самоосигуряващи се.