По последни данни в България са влезли 69 735 бежанци от Украйна, като 33 516 от тях не са напуснали пределите на страната към днешна дата (14.03.2022 г.).

Безпрецедентният наплив на хора у нас предизвика и раздвижване на пазара на имоти, както и известна вълна от съпричастност и помощ от страна на доброволци, които предоставиха личните си жилища за временно ползване.

Къде искат да живеят?

Оказва се, че украинците нямат особен интерес толкова към настаняване в столицата, колкото в градовете на Черноморието. Това донякъде се припокрива и със становището на КНСБ, че повечето свободни работни места се намират в по-малките градове.

„Заявките от бежанци се увеличават лавинообразно. Първи бежанската вълна усетиха колегите от офисите във Варна и Бургас, в София запитванията стартираха около седмица по-късно. За момента говорим за наеми, поне в София няма интерес за покупка“, казва мениджърът продажби на агенция за недвижими имоти „Мирела“ - Венета Янева.

Къде се разминават търсене и предлагане?

 

Според очакванията, повечето от хората, търсещи жилища под наем, са жени и деца с техните домашни любимци - пълнолетните мъже нямат право да напускат Украйна. Изискването на бягащите от войната за краткосрочен наем обаче затруднява брокерите.

„Основните търсения са за тристайни и четиристайни апартаменти или къщи за под наем от 1 до 3 месеца, тъй като толкова е максималният срок за престой без виза и статут на бежанец, но основно поради това, че хората се надяват в този период нещата да се оправят и да могат да се върнат в родината си“, казва изпълнителният директор на Bulgarian Properties - Полина Стойкова.

Най-голям проблем според нея остава липсата на предлагане на жилища за такъв краткосрочен наем и липсата на готовност на наемодателите да ги дадат само за няколко месеца. По нейни думи и някои от българските наемодатели имат известни колебания дали да отдават на бежанци имотите си, а някои от тях не са съгласни, дори и украинците да има готовност за наемане в срок от една година.

Според Венета Янева по-голямо притеснение изпитват наемодателите на морето, които смятат, че ако дадат имотите си сега, те няма да са освободени за летния сезон.

Разбира се, чужденците имат определени изисквания за наема на жилище, като „често идват цели групи, по две-три семейства, които искат да живеят заедно или наблизо. Важна е локацията – да бъде на удобно място и близо до метро, ако става въпрос за София.“ допълва още Янева.

Колко са склонни да платят?

С какви бюджети разполагат украинците? Според мениджъра от "Мирела" очакванията са за 200-300 евро на морето и 300-350 в София и е трудно да се отговори на това изискване. Полина Стойкова е на разично мнение: „Украинците разполагат с реалистични бюджети за наем и са готови да си плащат. Доста от тях търсят дори и по-луксозни имоти, тъй като са хора с възможности".

Според данните на двете агенции за имоти част от украинците търсят добра интернет връзка, защото планират да продължат да вършат работата си и така са по-предпочитани от наемодателите.

Що се отнася до релокирането на служителите, „много фирми с офиси в Украйна, помагат на свои служители да се евакуират и също наемат жилища за тях. Тези хора пристигат с нагласата да работят“, допълва Янева.

Снимка: bTV

Пристигащите от районите, в които се водят военни действия, леко променят своя профил. Наблюденията на „Мирела“ са, че първите пристигащи са имали познати и близки в България, които са били готови да гарантират за бежанците. Подписвали са договори от тяхно име и са били готови да помагат с наемите.

Брокерите имат и специфични активности заради безпрецедентната ситуация. „Още в първите дни след началото на войната премахнахме всички такси и комисионни при наемите за бежанци от Украйна“, посочи Полина Стойкова.