Български учени изследват генома на COVID-19, за да установят кои щамове циркулират у нас. Работата им може да бъде и основа за откриването на ваксина и лек за коронавируса.

Циркулиращите генетични линии на COVID-19 в света в момента са 7. От тях у нас се разпространяват 5. До откритието стигат доц. Иванов и доц. Алексиев след детайлно изследване на десетки проби. Стремят се да обхванат различни възрастови групи и различни пациенти.

В секвенатор от ново поколение се поставят частици от вируса. Той ги разчита, а след това дава информация за генетичния им код. Именно по този метод се установяват точните щамове у нас.

„Може да се каже, че имаме вируси от Европа, както и вирусни щамове като щама в Китай“, обяснява доц. Алексиев.

„Както при човека генетичните мутации водят до изява на заболяванията, така и при вируса определени мутации водят до промяна в протичането на заболяването, скоростта на предаване“, добавя доц. Иванов.

Чрез секвенирането се установява кои частици от вируса не мутират. Бъдещата ваксина срещу COVID-19 ще се базира именно на тях.

Към момента този вирус не мутира с много бърза скорост, обясняват българските учени, което е предпоставка, че една ваксина не е възпрепятствана по отношение на генома.

По същия начин ще се търсят и новите молекули за лечението на COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!