Следващият президент на Австрия ще бъде проевропейският независим кандидат и бивш лидер на Зелените Александър ван дер Белен, предаде пратеникът на bTV Кристина Баксанова.

Той получава 51,68% от гласовете при отчетени всички бюлетини, подадени в изборните секции, без да се смятат подадените по пощата.

Противникът му – крайнодесният Норберт Хофер призна поражението си и поздрави съперника си за успеха.

На пресконференция в двореца „Хофбург“ Ван дер Белен изрази желанието си след време всички австрийци да го чувстват като „своя президент“.

72-годишния университетски преподавател по икономика заяви, че проевропейската позиция е била ключът за победата му.

„Борих се за Европейския съюз от самото начало“, каза той в първите си коментари след обявяването на първите прогнозни резултати.

Бившият лидер на Зелената партия призна, че не е бил напълно уверен в победата си. „Надявах се на положителен резултат. Бях изненадан обаче от преднината“, отбеляза той.

Австрийският канцлер Кристиан Керн поздрави Ван дер Белен за победата и изрази увереност, че Австрия ще има президент, който отлично ще я представлява на национално и международно ниво.

Председателят на Европейския парламент Марин Шулц определи резултата от изборите като поражение за „антиевропейския, ретрограден популизъм“. Той поздрави новоизбрания президент за това, че е спечелил „с ясно проевропейско послание и кампания“.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел също приветства победата на Ван дер Белен. „Цяла Европа си отдъхна“, заяви той в „Туитър“. По думите му резултатите от изборите в Австрия са „ясна победа на разума над десния популизъм“. Поздравления отправи и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

45-годишният самолетен инженер Хофер пък ясно посочи, че няма да се откаже от политиката и отново ще се кандидатира за президент след шест години. „Никога няма да подведа избирателите си“, зарече се кандидатът на крайнодясната „Партия на свободата“.

Преди изборите двамата кандидати бяха с равни шансове и никои не смееше да прогнозира кой ще спечели.

Това беше най-дългата предизборна кампания и най-скъпите избори в историята на Австрия.

Ван дер Белен и Хофер стигнаха на балотаж през май, като разликата между тях беше по-малка от 0,6%. Изборите обаче бяха анулирани заради процедурни нарушения, а дефект в пликовете за гласуване по пощата отложи нов балотаж от октомври за декември.

Позициите на двамата са напълно противоположни – Хофер не крие, че симпатизира на Тръмп и няколко пъти се обяви за диалог с Русия и за отпадане на санкциите. През пролетта той спечели голяма част от австрийците заради антимигрантската си риторика. Ван дер Белен пък обяви, че никога няма да подкрепи правителство с крайнодесните и Австрия ще бъде на страната на Брюксел.

Между туровете посланията на кандидатите не се промениха съществено, но се случиха други два важни вота извън Австрия.

„Излизането на Великобритания от ЕС и победата на Доналд Тръмп в САЩ създаде усещането за голяма популиска вълна. От тази гледна точка на всеки следващ избор в ЕС се гледа през тази призма“, коментира политологът Иван Кръстев.

И двамата кандидати обаче са вид протестен вот на австрийците срещу традиционните партии в страната.

Ван дер Белен е потомък на руснак и естонка, избягали от Съветския съюз в Германия и установили се в крайна сметка в Австрия. Той определя Австрия като своя родина, макар да признава, че е израснал като „дете на имигранти“ в алпийската провинция Тирол.

Ван дер Белен има зад гърба си близо четвърт век академична кариера като професор по икономика. През 70-те години е членувал в Австрийската социалдемократическа партия и признава, че като младеж е гласувал за Комунистическата партия. В крайна сметка се присъединява към Зелената партия, която по-късно оглавява 11 години – до 2008 г.