Мъж от кърджалийското село Ненково е обявен за издирване. Той е в неизвестност от събота вечерта, когато в най-голямата виелица тръгнал на гости при свои роднини в Асеновград.

Обстановката в Кърждали остава сложна - 218 населени места са без ток, до 130 няма път, защото отсечките са блокирани от триметрови преспи.

В Ардино над 50 населени места са откъснати от света.

От община Кирково са поискали от областния кризисен щаб фадрома, за да разчистят пътищата.

Критична е ситуацията в цялата община, макар там да няма бедстващи хора, обясни в ефира на bTV кметът Сали Рамадан. „Електроподаването е възстановено само в 29 места, в 44 все още няма”, посочи той. В отцепените населени места хранителните запаси са пред привършване. „Надяваме се да стигнем до там до края на работния ден”, допълни кметът.

В Кърджали все още не се вземат превантивни мерки срещу наводнения, защото хората още разчистват снега около домовете си.

6 дни без път, ток, телефон и храна

Шести ден от Смолян до Ивайлвоград хора бедстват без път, ток, телефон и храна. „Шести ден нямаме ток, шести ден нямаме вода и няма край, за съжаление. Нека природата и всички божества да се смилят над нас”, молят се местните хора.

Въпреки усилията на службите много села все още са откъснати от света, а пожарникарите вадят болните на ръце. „Мъчат се да пробилят преспите, носейки болна жена с инсулт, която трябва да бъде преведена в Спешна помощ. Друг екип пътува от снощи за село Бук, където има сърдечно болен човек и на всяка цена трябва да достигнат до него”, обясни началникът на пожарната служба в Кърджали комисар Христо Тодоров.

„Забравени сме от господа, благодаря на бога, че има някой да се сеща. Ей такива като МВР-то, някой се сеща за нас, да минат, да ни помогнат с нещо”, казват местните.

Бедствието отне и поминъка на много от хората по селата. Пастирът от село Попско Тодор Георгиев вече няма стадо, след като кошарата му се срути и затрупа животните. „Това е много грозна картина - да видиш как животното лежи под гредите и не може да му погнеш”, сподели овчарят.

Фермерите чакат обещетение, но вместо пари получават стриктни инструкции. „Обаждат се на официалния ветеринарен лекар, който е на съответната община, той организира пристигането на екарисаж, качват животните, издава им се документ”, обясни директорът на Агенцията по храните в Кърджали Георги Грозев.

Пред кметовете от бедстващите райони вече има и друг проблем - наемат техника непрекъснато, без търг и без яснота кой накрая ще плати сметката.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите