Бедственото положение в община Мездра остава, тъй като следобед се очакват нови проливни валежи. Дъждовете снощи, придружени с градушка, затвориха пътища. Образуваха се свлачища. Нанесени бяха щети по жп линията между Мездра и Руска бяла. Към момента движението вече е възстановено по всички артерии.

Село Боденец е сред най-пострадалите населени места в района. Там потопът предизвика свлачище и отнесе подпорна стена на метри от къща. Четиричленно семейство бе евакуирано веднага след бедствието. Хората не са спали цяла нощ и се страхуват за имота си.

Напрежение възникна между тях и общинската комисия, която дойде да описва щетите в селото. Според служителите има проект за улица непосредствено до падналата подпорна стена, който ще бъде изпълнен в най-скоро време.

Няколко свлачища се разчистват и в балканското село Игнатица. Унищожена е и селскостопанска продукция.

Какво се случи снощи

Малко след 20.30 часа международният път Е-79 край Мездра се превърна в река. Във водния капан попаднаха десетки автомобили. Наложи се да бъде срязана мантинелата между двете платна, за да се изтеглят попадналите във водния ад автомобили. Изтеглени са 22 коли, евакуирани са 12 души.

В полунощ община Мездра обяви бедствено положение.  

Паднала скална маса и дървета блокираха част от второкласния път от Мездра за София, има опасност огромно дърво да се свлече от ската. Разчистването продължава и днес. Продължава изпомпването на вода от приземните етажи в частни и обществени сгради в града. Наводнена е и детска градина. Върбешка река наводни къщи, отнесе и животни.

Силни бури в страната

В северозападните райони, в които е и Мездра, днес отново ще вали силно. Гръмотевичните бури ще бъдат най-силни в Западна и Централна България. Тази нощ порои имаше не само в района на Враца, но и в Кнежа и Оряхово. Там измерените валежи бяха до 56 л/кв.м.

И днес през втората половина на деня ще има места със силни гръмотевични бури. И то на повече места от вчера. Отново се очакват порои и градушки.

На Балканите днес бурите ще бъдат най-силни от цяла Европа. Много страни от нашия регион обявиха за днес кодове „жълто” и „оранжево” за опасно време. И у нас е възможно бурите да станат опасни. Но до утре сутринта навсякъде времето ще се успокои.

Има повишение по река Искър в района на Ребърково, но реката вече се оттича.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите
  • Жители на Мизия заплашиха с протести, искат помощ за пострадалите къщи