Днес и утре, в резултат на прогнозираните валежи от дъжд, са възможни повишения на речните нива на места, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите. Водните количества на наблюдавани реки в страната са над праговете за средни води.

От Дунавския басейн се очакват повишения в долното течение на р. Огоста, по средното и долно течение на р. Искър, долното течение на Вит, горното и средно течение на Осъм, горното течение на Янтра, горното и средно течение на Русенски Лом. Там моделираните водни количества ще са над средната многогодишна стойност, но под прага за внимание.

В Черноморския басейн днес и утре се очакват краткотрайни повишения на водните нива на реките Провадийска, Камчия, Ропотамо, Велека, Резовска.

В Източнобеломорския басейн са възможни краткотрайни повишения в целия водосбор на Тунджа, в средното и долно течение на Марица и родопските ѝ притоци. За р. Арда са възможни краткотрайни повишения в целия басейн.

Според Системата за ранно предупреждение на НИМХ-БАН нивото на река Черна при Смолян се очаква да се повиши и да достигне жълтия праг за предупреждение днес в късния следобед.

В Западнобеломорския басейн се очакват съществени повишения в целия басейн на река Места, както и повишения в средното и долно течение на река Струма. Възможни са локални наводнения, в резултат на краткотрайни, интензивни валежи, се посочва в съобщението.

За днес е обявен жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в областите Търговище, Разград, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. В следобедните часове там ще се развива купесто-дъждовна облачност с краткотрайни, но интензивни валежи с гръмотевици.

Количествата на отделни места ще са до 20-30л/кв. м, а в Рила и Пирин - до 50 л/кв. м. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание, трябва да се следят прогнозите за времето и да не се поема излишен риск.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите
  • Жители на Мизия заплашиха с протести, искат помощ за пострадалите къщи