Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу се срещна с българския си колега Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев. Темите на разговор - мигрантската криза и доставките на азерски природен газ. Премиерът Борисов отказа България да е посредник между Турция и Русия.

Разговорите между турския и българския министър-председатели се проведоха като между съседи, като между две страни, които са външни граници на НАТО и имат отговорност за общата сигурност на Алианса.

Протести посрещнаха турския министър-председател. Три организации се появиха на централните софийски улици, за да се изправят срещу пътя на Турция към ЕС. Това бяха „Атака”, ВМРО и антифашисткият съюз.

Премиерът Бойко Борисов поиска ЕС да определи квота за бежанци по примера на Съединените щати. Борисов се срещна с турския си колега Ахмет Давутоглу, който е на официално посещение у нас. Двамата разговаряха за мигрантската криза и доставките на азерски природен газ.

Квотата трябва да бъде определена по начина, по който са го направили САЩ, смята Борисов и за пореден път благодари на премиера на Турция, че удържа миграционния натиск върху България.

„Не е честно ние да казваме колкото ще дойдат, толкова ще приемем, след като нямаме готовност да ги приемем”, заяви Бойко Борисов.

Премиерът уточни, че граничното съоръжение с Турция не е, защото двете страни се мразят, а има за цел да накара мигрантите да минават през КПП-тата в интерес на общата сигурност.

„Да не мислите, че на нас ни се дават толкова пари да правим ограда? Не ни се дават – нито на нас, нито на турската страна, нито искаме да се градим един от друг”, допълни Борисов.

България и Турция възобновяват проекта за междусистемна газова връзка между двете страни, обяви Давутоглу след разговора. Той бе замразен в последните месеци, а Турция и Русия планираха изграждането на „Турски поток”.

„Решени сме да свържем България с Турция, предвиждаме и интерконекторна връзка за доставката на азерски газ”, каза министър-председателят Ахмет Давутоглу.

Междусистемната връзка ще доставя азерски газ до планирания в България нов газов разпределителен център "Балкан".

„Да не заобикаляме една или друга държава, а да направим така, че всички да пренасяме повече газ, за да вземаме всички повече превозни такси”, каза Борисов.

Давутоглу обеща, че докато неговата партия е на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат сред най-приоритетните и няколко пъти го нарече свой приятел. Турският премиер се срещна и с президента Росен Плевнелиев.

За да коментира отношенията между Турция и Русия, българският министър-председател цитира една много популярна поговорка за османската култура, а именно, че най-доброто качество на мъжа е търпението, и си пожела на себе си търпение, както и търпение между ръководителите на Турция и Русия, така че те да изгладят противоречията помежду си след инцидента със сваления руски самолет на турската граница.

Днес посещението на турския премиер приключва, но ще има други разговори, които ще доведат до среща на цялото турско правителство с колегите им в София през следващата година.

Борисов пожела на Турция да извърви максимално бързо процеса на присъединяване към ЕС.

На пресконференция след среща на премиера Борисов с премиера на Турция Ахмет Давутоглу, премиерът напомни, че има определени критерии за присъединяване към ЕС. Всяка страна, която изпълни критериите, има право да иска да бъде присъединена, заяви премиерът Борисов в отговор на въпрос.

В отговор на въпрос премиерът на Турция заяви, че правителството е ангажирано с реформите във връзка с процеса на присъединяване на страната към ЕС и те ще продължават с "пълна скорост".

По отношение на миграционния натиск турският премиер посочи, че "тази човешка драма не е проблем само на Турция, която плаща най-голяма цена", а е световен проблем. Той отбеляза желанието на страната му за осъществяването на двустранна база на сътрудничеството при възпрепятстване на незаконната миграция, както и чрез общи усилия на ЕС. Проблемът на Сирия не е проблем на Турция или на България, или на ЕС, а е глобален проблем и всеки трябва да работи за разрешаването му, допълни турският премиер и предупреди, че в противен случай този проблем ще се увеличава.

Премиерът Бойко Борисов информира, че на ниво вътрешни министри и главни прокурори се действа по различни операции, от които се очаква да дават резултат. Борисов благодари на турската страна за подкрепата в борбата с контрабандата.

Борисов коментира по повод на съоръжението на българско-турската граница, че то ни подпомага да няма хора, които нелегално да я преминават. Ние нямаме преграда между България и Турция, просто си помагаме да е всичко законно, отбеляза премиерът Борисов.

По темата за руско-турските отношение турският премиер посочи, че неговата страна няма никакво желание да има каквото и да е напрежение с Русия, защото напрежението влияе на съседните държави и световния мир. С Русия сме готови да обсъждаме всякакъв вид въпроси, допълни турският премиер. Той изрази надежда, че между Турция и Русия занапред ще бъде подновено традиционното сътрудничество. Едно от най-важните качества на мъжа е търпението, каза премиерът Бойко Борисов по темата.

Премиерът Борисов каза, че истински вярва, че между Русия и Турция ще се нормализират отношенията и в контекста на диверсификацията на газовите доставки. Мога само да призова, защото над Черно море, над нашата територия и граница е хубаво да има мир и да развиваме икономиките и присъединяването.

Надявам се на разум и от двете страни, много години са били първи приятели Русия и Турция, да намерят начин и сега да си оправят отношенията, така че ние и този път ще си проявим търпението, допълни Борисов.