Последните дни преди изборите ще се окажат решаващи за изхода от битката за президент. Всеки от кандидатите има електорален резерв, който може да бъде използван. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV Добромир Живков от „Маркет линкс” след снощния предизборен дебат по bTV.

35% все още не са решили кого да подкрепят на вота, отбеляза социологът.

Малко над една пета от хората казват, че дебатът по bTV е повлиял в някаква степен на тяхното решение за кого да гласуват, изтъкна социологът.

Заради задължителния вот много хора, които не са гласували, ще отидат до урните за пръв път. Много от хората, които не следят редовно политиката, може да вземат решения на базата на първи впечатления или на емоционални реакции, заяви в студиото политологът Даниел Смилов.

Според политическия психолог проф. Антоанета Христова участието на двамата основни претенденти – Цецка Цачева и ген. Румен Радев, които отсъстваха, би било ценно за публиката.

Социологът Юрий Асланов обаче се колебае дали отсъстващите са спечелили, или загубили. Ако двамата  фаворити присъстваха, картината на поведението нямаше да се промени много основно, смята той.

По думите на Смилов българският избирател ще е оставен да гласува на базата на липса на информация. „Знаем, че от едната страна стои генерал летец, от другата страна имаме председател на Народното събрание с майчински чувства към българската нация, но това не е достатъчна информация, за да се направи рационален избор”, категоричен беше той.

Според Антоанета Христова по време на дебата при Красимир Каракачанов е имало естествено съчетание на опит, на умението да изкаже позиция. Изненадана съм на позицията на Калфин, той изглежда по-оформеният кандидат, докато ръбестият е Марешки като антисистемен. Трайков беше с най-неясни послания, посочи още тя.

Каракачанов се чувстваше най-уверен, чувстваше се лидер в отсъствието на двамата сочени за фаворити, заяви и Добромир Живков.

„Аудиторията иска да разбере е до каква степен президентът ще бъде независим, тоест няма да се съобразява и няма да предизвика отново усещането у българина, че има световна конспирация и той е част от играта, но никой не се интересува от него. Това усещане за сила, което българинът иска някой да му го предаде, се очаква от независимия кандидат”, отбеляза Антоанета Христова.

Според Асланов най-трудна е задачата на Цецка Цачева. „Имаме биографията на Росен Плевнелиев, който не се кандидатира за втори мандат и остави впечатление, че в някаква степен е зависим от партийния натиск”, посочи той.

Социологът припомни също, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е обявил, че след 5 години той ще се кандидатира за президент. „Много трудно бих се поставил на мястото на г-жа Цачева да обяснявам какво ще направя след 5 години, ако стана президент. Дали тя е сложена да пази това място за 5 години, или за нещо повече”, посочи Асланов.

  • Корнелия Нинова: Румен Радев не е наложен нито отвън, нито отвътре
  • ЦИК: Румен Радев е увеличил повече от два пъти подкрепата си на балотажа
  • Схеми и пропуски хвърлят сянка върху вота
  • Румен Радев – подкрепен от избиратели на всички партии
  • Как реагираха световните медии на избора на Румен Радев? (ОБЗОР)
  • Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност
  • Как премина изборният ден за българите в Щутгарт
  • Официалните резултати от изборите вероятно ще са ясни още утре
  • Евгений Дайнов: Бойко Борисов е като обидено дете, комуто всички са виновни
  • Активисти на ГЕРБ от Видин се оплакаха от побой и сплашване