И тези избори минаха под знака на  нарушения и схеми за купуване на гласове и на тези избори. Сериозни възможности за измама разкриха разследвания на bTV.

Репортерът Росен Цветков разказа в студиото на bTV Новините, че във видинския кв.”Нов път” работят същите търговци на гласове, които са били „герои” в неговите репортажи и от местните избори в северозападния град през миналата година.

Брокерите работели изключително професионално и имали контакти в избирателните комисии. Изгаряли списъците с гласоподаватели, за да заличат доказателствата, а в схемите прилагали брутален рекет и палежи. В крайна сметка полицията проверила… екипа на bTV, който се сдобил с предупредителен протокол.

Цветков определи видяното като „брутално дежа вю”.

Сериозен пропуск в подготовката на избирателните комисии откри репортерът Петър Нанев, който успя да гласува три пъти с подправено удостоверение за гласуване на място, различно от постоянния адрес. „Колко села има в България? Подготвени ли са членовете на секционните комисии, наясно ли са с книжата, които трябва да представят гражданите?”, запита той.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че няма сигнали за подобни нарушения и няма опасност такъв тип измами да станат масова практика. Тя уточни, че само членове на ЦИК, РИК, кандидати и наблюдатели могат да получат такова удостоверение и за сегашния вот са издадени само 26 такива документа.

„Секционните комисии са запознати с всички изборни книжа, удостоверенията за гласуване на друго място са сред тях. (…) Друг въпрос е кой колко е прочел методическите указания”, посочи тя.