Ген. Румен Радев не е кандидат, наложен нито отвън, нито отвътре, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Системата ни е сбъркана – смята се за нормално кандидатът да е предложен отвън или от икономическо лоби, а не се приема единственото нормално в тази ситуация. Радев е наша кандидатура, това е промяната в България. Казваме „Край“ на това политическо мислене – че някой отвън може да ни диктува, че някой отвътре може да ни дърпа конците. Този човек не е кандидатура нито на външни, нито на вътрешни сили, заяви Нинова.

Според нея избирането на Радев е едновременно победа за него, за БСП, но и загуба за ГЕРБ. Има негативен вот към правителството и политиките, които водеше, голяма заслуга има БСП, има и личен вот на Радев – с качествата си той привлече много хора извън БСП, посочи тя.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите на Нинова БСП категорично няма договорка с ГЕРБ по каквито и да е въпроси. Освен това премиерът в оставка Бойко Борисов „лъже, че имаме договорка с ДПС“. Не сме имали договорки с политически централи. Да видим фактите – извън БСП, най-много гласове Радев получава от ГЕРБ, след това – ДПС, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, Веселин Марешки – т.е. хора от най-различни политически партии и с различни убеждения, каза Нинова.

На въпрос дали Радев ще бъде санкциониран по някакъв начин, ако политиката му се различава от тази на партията, тя отговори, че генералът ще се води само от националния интерес, а той няма как да е различен от политиката на БСП.

Снимка: Ладислав Цветков

Що се отнася до обвиненията, че Радев гледа повече към Москва, отколкото към Брюксел и Вашингтон, Нинова каза, че те са неверни и с времето новият президент ще ги опровергае.

И ние, като партия, и той смятаме, че санкциите срещу Русия вредят на българските интереси. Това мнение се споделя и от много европейски лидери, посочи тя.

Помолена да коментира резултата от референдума, лидерът на БСП обясни, че дори предложенията да бъдат приети следващата седмица, те няма как да влязат в сила за предсрочните избори, защото налагат промяна на няколко закона, а това отнема време – може би година.

За самите въпроси в допитването тя каза, че ще излязат със собствени предложения, но БСП е „За“ мажоритарен елемент, намаляване на субсидиите за партиите, но не на 0 лв. и против задължителното гласуване във формата, в която беше прието.

БСП няма да подкрепи и Бюджет 2017 в сегашния му вид, каза още Нинова.

Вижте целия разговор във видеото: