Резултатът от балотажа е изненадващ за ГЕРБ, защото те наистина се главозамаяха. Това очевидно е протестен вот срещу управлението на ГЕРБ, срещу статуквото. Това е вот на недоверие съвсем ясно заявен от избирателите и отхвърляне лично на Бойко Борисов и на това огромно негово его. Настъпи краят на ледената епоха Борисов. Това каза в предаването „Тази сутрин” Велислава Дърева.

Хората в малките градове и села са напуснали Бойко Борисов, ядосали са му се и дори са смятали, че ги излага, каза проф. Евгений Дайнов, като обясни, че е видял това още през март по време на обиколките си в страната.

По думите му недоволството е било срещу това, че след местните избори в ГЕРБ са си внушили, че завинаги ще управляват страната и са започнали на всички равнища да събират цялата власт и всички ресурси на обществото в своите ръце по партийна линия.

Хората са наблюдавали всичко това и у тях се е събудило чувството на несправедливост, обясни Дайнов.

„Самолюбието на Бойко Борисов, чувството за безнаказаност, неговото усещане, той си внуши, че ще бъде вечен, той си мислеше, че ще управлява като Тодор Живков, даже се изживяваше като него”, допълни Велислава Дърева и каза, че Борисов е изгубил реалността.

Според нея в малките градове и села хората са били непрекъснато плашени и държани в страх.

Борисов в момента е като обидено дете, комуто всички са виновни, коментира Дайнов изказването на Борисов след балотажа:

„Това неразбиране за структурата на властта и политическото поведение, което Бойко Борисов показва от първия си ден го виждаме и тук. В цивилизованите страни този, който губи президентски избори, подава оставка като шеф на партията, която е загубила президентските изори, защото в парламента конфигурацията е същата – няма променени депутатски групи и мнозинства”.

Три месеца преди да изтече мандата на действащия президент той не може да разпуска Народното събрание. Ако някой ще прави служебен кабинет, това е Росен Плевнелиев и той го каза още вчера, когато гласува, коментира Велислава Дърева.

Още по темата, вижте във видеото: