На последния 50-и конгрес на БСП видяхме безпрецедентна чистка, която дори Тодор Живков не си е позволявал. Това заяви в „Тази сутрин“ журналистът Велислава Дърева и добави, че е било ядро на левицата е било отрязано като с нож. 

„Това беше целта на конгреса и тя беше постигната. Някои казаха, че това е наказателна акция, други я определиха като оздравителна чистка. Ако всеки, който мисли критично или е на различна позиция от лидера, или обвиненията, че всички критици са купени от ГЕРБ – това не е здравословно“, каза Дърева. 

След като резултатите за избор на ново ръководство станаха ясни, лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира, че дъщерята на Румен Овчаров – Теодора е имала повече гласове от Велислава Дърева (б.р. първата влиза, втората – не). Журналистката коментира, че не знае в какво е заподозряна, както и че винаги е казвала какво мисли. 

„За 4 г. в БСП бяха прокарани много разделителни линии. Националният съвет беше разделен и противопоставен на цялата БСП. Включително и в парламентарната група се получиха разделения“, заяви Дърева и добави, че не познава дъщерята на Румен Овчаров и дори не знае как изглежда. 

„Не трябва да се фокусираме върху Теодора Овчарова. Големият проблем е, че на Конгреса никой не се занимаваше с политика (…) Година и половина БСП не се занимаваше с нищо друго, освен с избора. Изпълнителното бюро ще бъде Корнелия Нинова. Греши, ако си мисли ,че евродепутатите ще се отчитат на килимчето. Те имат свободен мандат, не може да им разпореждаш.  Аз не съм толкова важна. Водя битките докрай и не се отказвам“, посочи журналистът. 

Тя коментира, че Румен Овчаров има една роля в БСП – на кардинал Ришельо.