Повечето световни агенции акцентират, че новоизбраният държавен глава на България Румен Радев е приятелски настроен към Русия.

Те припомнят позицията на Радев срещу европейските санкции към Русия, прогнозират политическата криза с оставката на кабинета Бойко Борисов и напомнят, че България е най-бедната страна в ЕС.

Заглавието на "Руская газета" е: Новият президент на България е настроен за диалог с Русия.

Снимка: bTV

Възможно по-голямо влияние на Русия в България, такъв е акцентът и в западноевроепейската преса.

Германската обществена телевизия А Ер Де дори озаглавява репортажът си: Повече Москва, по-малко Брюксел.

Снимка: bTV

А австрийският "Дер Щандарт" прогнозира фаза на нестабилност в страната.

Би Би Си коментира, че триумфът на Радев е следствие от недоволството към слабите резултати на правителството в борбата с корупцията и бедността.

Снимка: bTV

Според „Ню Йорк Таймс” с този избор България остава зависима от Русия в областта на енергетиката, търговията и туризма.

Снимка: bTV

Асошиейтед прес прогнозира трудни коалиционни преговори и предсрочни парламентарни избори през април.

„Гардиън” допълва, че Радев печели и заради кампанията, която е била срещу миграните и с проруски послания.

Коментарът на „Ал Джазира” е: Радев печели с това, че обещава да не превърне България в "гето на мигрантите".

За все по-голямо влияние на Русия в източна Европа след изборите в Молдова и България - това е акцентът в румънските издания. Македонската преса отново споменава Радев като приятел на Русия. Сръбските медии  коментират, че Борисов е единственият премиер с два мандата, който отново подава оставка.

Според турския вестник "Миллиет" вторият тур на президентските избори у нас е преминал под знака на съперничеството между ДПС и ДОСТ.

Говорителят на руския президент коментира, че Москва харесва някои изявления на двамата победители в България и в Молдова за по-близко сътрудничество, но е против тези кандидати да бъдат определяни като "проруски".  Според Дмитрий Песков много малко вероятно е възобновяване на проектите „Южен поток" и АЕЦ „Белене".

Повечето европейски медии посочват, че новата политическа криза и предсрочните избори се случват в година, която е важна за подготовката на страната ни за първото й европейско председателство.