Убедителният победител на балотажа Румен Радев печели президентския пост с подкрепата на избиратели от всички партии, докато вотът за Цецка Цачева се оказва предимно партиен.

ЦИК съобщи и данните при 100% обработени протоколи – 59% от гласовете са за новоизбрания държавен глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. 36% е подкрепата за двойката на ГЕРБ Цачева – Манушев.

На балотажа Румен Радев е успял да добави почти 1,1 млн. гласа към резултата си от първия тур, докато Цецка Цачева е привлякла само 400 хил.гласоподаватели.  

Снимка: bTV

150 хил. души са задраскали квадратчето „не подкрепям никого”. Други 400 хил. избиратели са решили изобщо да не ходят до урните.

Така активността на втория тур спадна до 50% при 57% гласували на 6 ноември.

На политическата карта на страната на първия тур Цецка Цачева водеше в четири области, на балотажа нямаше нито една област, в която тя да печели.

Снимка: bTV

Според екзитпола ген. Румен Радев е получил преобладаваща подкрепа сред симпатизантите на всички водещи партии, с изключение на ГЕРБ.

Оказва се обаче, че 20% дори и от симпатизантите на ГЕРБ са гласували за фаворита, подкрепен от БСП.

Гласоподавателите на ДПС са се съобразили с партийния призив и 79% от тях са гласували за Радев.

За Румен Радев са пуснали бюлетина и огромна част от симпатизантите на Патриотичния фронт – 71%.

59% от гласувалите на първи тур за Веселин Марешки също са избрали Радев. И той, и патриотите се въздържаха да призовават избирателите си кого да подкрепят.

Избирателите на Трайчо Трайков са се разделили в предпочитанията си, с лек уклон към Цецка Цачева, а много от тях са гласували с опцията „не подкрепям никого”.