Предстои сериозна реформа в дейността на диспансерите според промените в Закона за лечебните заведения, гласувани на първо четене в парламента.

Ани Салич разказва, че лекуването на болните например от туберкулоза може да рискува здравето на сестрите и докторите в диспансерите не само заради смъртоносния бацил, но и защото понякога се налага болните да бъдат издирвани и принуждавани да се лекуват, за да не заразяват околните.

Сестра Лукич си е свършила работата в тубдиспансера с редовните болни за днес и сега отива на адрес да издирва жена, която е с активна форма на туберкулоза, а не идва да се лекува.

След битката с желязната врата стигаме до жената, която има три деца и едномесечно бебе, оставено й от дъщеря й, която заминала незнайно къде.

Следващият адрес на тази медсестра е наркоманско сборище, където ще вземе слюнка от наркомани, които може би са заразени с туберкулоза.

Сестрите в столичния тубдиспансер работят за по 400 лева на месец, имат и добавка от 90 лева по програмата на Световната банка за превенция на ХИВ, малария и туберкулоза, която не са получили за тази година...а сега предстоят и реформи, и то много сериозни.

В България всички си мислим, че туберкулозата е болестта на малцинствата и на бедните, но не е така...и този млад българин се е заразил...казва случайно.

"Аз не знаех, че съм заразен, но ми казаха после, че ако съм изчакал още месец щях да съм умрял”, разказа Петър.

Оказва се, че в България сме на първо място по резистентност към прилаганите медикаменти при туберкулоза, което означава, че и шестмесечното лечение може да не гарантира пълното излекуване от болестта.

Какво ще бъде реалната реформа на 13 белодробни диспансера в България предстои да научим скоро, но засега от Министерство на здравеопазването обещават да не закриват тези лечебни заведения.