"Килъри", "чат", "адване", "даунлоад", "блутуут" и "е-търговия" – това са само част от думите, които вече официално са част от българския език.

Думичката "килъри" - много популярна напоследък, голяма част от населението само допреди пет години разбирала като "килери". Но родната полиция направи така, че вече и бабите знаят, че „килър” всъщност е „убиец”.

Други правилни български думи вече са "атачмънт", "имейл", "блог".

Може би някои се дразнят, но е факт, че езикът се развива. Важното е все пак да се разбираме...

Само допреди 20 години, българският език бил оплетен от русизми. Ако днес кажете на някой скейтър да бъде "осторожен",докато кара, той по-скоро би нарисувал отново Батман и Робин върху камъните, отколкото да ви разбере.

През 20-те години думата "гадже" звучала така, както сега звучи "резачка". Оттогава обаче няма дума, която да я измести в нашия език, каквито и нови жаргони да се появяват.

Все по-рядко казваме, че еди-какво си е "върхът". Изненада - оказа се, че това е вече демоде.

Симеон ще е осми клас. Владко Мурдаров отдавна е професор и председател на Института за български език към БАН. Екип на bTV ги срещна, за да си поговорят за... самото говорене.

„Младите говорят по такъв начин, че просто не винаги можем да разберем това, което ни казват. Става дума като че ли за раждане на друг таен език”, споделя професорът.

Речникът на новите думи в българския език, изготвен от БАН вече е издаден. В него има 5000 нови думи, 700 нови значения и 750 нови термини и названия.

През септември се очаква да излязат и основните правила за правопис, които ще диктуват съставянето на новия правописен речник, който пък вероятно ще бъде публикуван следващата година.