Глоба за работниците, които нямат трудов договор. За такава промяна в кодекса на труда си стиснаха ръцете синдикати, работодатели и правителство.

Същевременно ако не внася умишлено осигуровки, шефовете ще влизат в затвора.

За строгите мерки срещу сивия сектор се говори вече 20 години, но за първи път те са разписани и приети от всички социални партньори.

Досега за липса на трудов договор се глобяваше само работодателят, като санкцията е до 15 000 лева. Сега се въвежда и глоба за работника.

Тази глоба, не е съвсем глоба - реално ако се окаже, че работи без договор, работникът ще бъде принуден да си плати осигуровките със задна дата.

Глобата ще зависи от минималния осигурителен доход за  длъжността. Ако той  е 380 лева , глобата ще бъде между 150 и 250 лева. Или казано иначе, това са личните здравни и социални вноски на работника за период от 3 до 5 месеца, които той ще бъде принуден да внесе.

В Наказателния кодекс ще се направят промени, които да криминализират умишленото невнасяне на осигуровки от работодателите.

"Получихме уверение от министър Дянков, че лично ще следи законопроекта в комисията по труда в парламента за криминализиране на умишленото неплащане на вноски от работодателя . При такова условие ние се съгласихме на работниците да бъдат налагани глоби", заяви Пламен Димитров, КНСБ.

Синдикатите избързаха и с новината за увеличение на минималното майчинство- от 240 на 270 лева. От финансотото министерство обаче категорично отричат да са осигурени необходимите за целта 16 милиона лева. До сряда ще стане ясно и предложението на правителството за ръст на пенсиите - от кога и с колко.

"Преди да се увеличи минималната заплата с цел стимулиране на  потреблението трябва да се увеличат всички пенсии, не само минималните пенсии", смята Божидар Данев, БСК.

Синдикатите също са за увеличение на всички пенсии с 10 % от 1 юли догодина. Засега увеличение на пенсионната възраст не е слагано като тема на масата за преговори.

За следващия тристранен съвет остана и решението за промяна в заплащането на  държавната администрация. Предложението е твърдата заплата на чиновниците да бъде 70 %, а останалите 30 % да са бонуси, в зависимост от свършената работа.