Над сто родители от Добрич през миналата година са потърсили помощ от специалисти за това как да общуват с децата си. Така се родила идеята за създаване на "Училище за родители". Психолози, социални работници, юристи и лекари дават съвети на родители на така наречените "трудни деца".

Все по-често малчугани под 14 години са автори на сбиванията, които обикновено стават пред дискотеките.

Калоян Великов е на 16 и вече е бил жертва на такова нападение.

"Те ходят на дискотека, просто защото искат да си намерят някоя жертва, в кавички", казва Калоян.

Експертите са открили и нови тенденции в детската престъпност като момичешки банди например.

"Причината е, че хората в днешно време не се разбират и според тях начинът е чрез побой, чрез сбиване", коментира 14-годишната Клара Бакърджиева.

Липсата на диалог между родители, учители и деца е в основата на агресивното поведение на учениците, убедени са психолозите в "училището за родители".

"Тогава се получава едно нарушаване на комуникацията и децата търсят изява извън семейтвото и това оказва отрицателно влияние върху тяхното развитие", посочи Дарина Пуева, психолог.

В 90% от случаите слабият родителски контрол е в основата на извършените деяния от децата, коментират педагозите

"Не всеки родител познава добре детето си. В къщи са едни, а на улицата съвсем други. Нямаме достатъчно време за тях", смята Неджмие Ахмед, родител.

Друг проблем, който се набива на очи напоследък, е занижаване на възрастта на малолетните нарушители. Най-малкият в Добрич е едва 7-годишен.