НАСА пристъпи към подготовката на важна експедиция до Слънцето, съобщи ИТАР-ТАСС. Проектът под названието "Солар проуб +" предвижда космическа сонда да бъде изстреляна за изследване на Слънцето от най-близкото досега разстояние в международната космонавтика - 6,4 млн. км. Стартът на научния апарат ще се състои най-рано през 2018 г., оповестиха от НАСА.

Тя нарече предстоящата експедиция безпрецедентна. Сондата с размери на автомобил предстои да навлезе в горния слой на атмосферата на Слънцето и по този начин да получи възможност да изследва обекти и процеси, които са недостъпни за друг космически апарат или уред. Експериментите, предвидени в рамките на проекта "Солар проуб +", целят да се намери отговор на два въпроса, свързани с физиката на Слънцето - защо външната му атмосфера е значително по-гореща от видимата му повърхност и какво именно издига нагоре слънчевия вятър, който влияе върху Земята и Слънчевата система, отбеляза Дик Фишър от НАСА.

Сондата ще бъде снабдена с построен от композитни материали щит, който може да издържи температури, надвишаващи 1398,8 градуса по Целзий, и силно рентгеново излъчване. Конструкцията на апарата предвижда наличие на слънчеви батерии. С приближаването към Слънцето те трябва да застават под все по-остър ъгъл така, че по-голямата част от повърхността им да остава в сянката от щита, а по-малката да осигурява получаване на достатъчно електроенергия за функционирането на сондата.