Премиерът Симеон Сакскобургготски и министрите Славчо Богоев и Милен Велчев ще трябва да обяснят пред депутатите решението на Министерския съвет да бъде построена нова педиатрична болница по проект за 42 милиона евро, от които една част от държавния бюджет. Това заявиха днес от временната парламентарна комисия, която проверява случая. Подробностите от Диана Дончева.

Има много въпросителни по проекта за построяването на нова болница с кредит от банка "Австрия Кредитанщаат" и от държавния бюджет, заявиха депутати от временната парламентарна комисия.

"Излиза, че по 280 000 евро ще струва легло в болницата за 150 легла. 4 милиона се предвиждат за оборудване, 7 млн. евро за управление на проекта. Информационната система на НЗОК струваше 2 млн. евро - защо са толкова пари - за една болница - 8 млн. за информационна система", коментира д-р Борислав Китов, председател на временната анкетна комисия.

Предложението на Министерския съвет е до депутатите да ратифицират договора, съобразно който ще бъде взет кредит от банка "Австрия Кредитанщаат" в размер на 37 млн. евро и 5 млн. евро ще бъдат отпуснати от държавния бюджет. Предвижда се новата болница да бъде построена от австрийска фирма.

Депутатите ще поискат информация от премиера и двамата министри Славчо Богоев и Милен Велчев кой е вносител на проекта, защо е избрана точно тази австрийска банка, защо проектът не предвижда в болницата да има детска хирургия и онкохематология - области, където детската смъртност е най-висока.

Към момента държавата не плаща неустойки по този договор, защото той не е ратифициран от парламента.