Парламентът ратифицира Северноатлантическия договор, а президентът подписа указа за обнародване в "Държавен вестник". Това беше предпоследната стъпка преди пълноправното членство на страната ни в НАТО. Остава ратификационните протоколи да бъдат депозирани в архива на Държавния департамент във Вашингтон, което ще стане след 10 дни.

Всички парламентарни групи подкрепиха ратификацията на Северноатлантическия договор, подписан във Вашингтон на 4 април 1949 година. Въпреки това решението не бе единодушно. Четирима от левицата се противопоставиха на българското членство в НАТО.

"Постигнат е един от националните ни приоритети. Пътят ни до най-могъщия военнополитически съюз не беше нито къс, нито лек", коментира председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев. 

В залата се проведе задочен спор по въпроса чия е основната заслуга за членството в НАТО.

"Аз мога да заявя без излишна скромност, че широкото обществено съгласие и този резултат може би нямаше да бъдат толкова близо и толкова успешни, ако не беше последователната позиция на Българската социалистическа партия през последните няколко години", посочи лидерът на БСП Сергей Станишев. 

"Ние се гордеем, че успешно отблъснахме ожесточеното антинатовско противопоставяне на БСП и нейните чужди покровители и, най-вече, че постигнахме общонационално, а то е и историческо, политическо съгласие за членство ни в НАТО. Така най-висшата цел на ОДС стана цел на цялото българско общество", заяви от своя страна заместник-председателят на ОДС Иван Костов. 

"Навярно никой не се съмнява, че ДПС през цялото време работеше като колективна личност за постигането на тази значима за държавата стратегическа цел", каза председателят на ДПС Ахмед Доган. 

"Това ще е знак, че има възмездие за всяка историческа несправедливост. Преди 60 години бяхме отклонени от естествения ни демократичен път на развитие като европейска държава. Сега окончателно се завръщаме в общността на западните демокрации. Това, което чакаха нашите родители, се случи", коментира председателят на СДС Надежда Михайлова. 

Всички политически лидери посочиха необходимите стъпки оттук нататък. Мащабна и последователна атлантическа интеграция е единственият начин за защита на интересите на България, според Станимир Илчев. За преосмисляне на националната идея призова Ахмед Доган. В най-дългото изказване днес Иван Костов очерта нуждата от нова политика по сигурността и посочи стъпките за реализирането й.

След ратификацията на Северноатлантическия договор президентът Георги Първанов подписа указа за обнародване. Буквално след минути излезе от печат извънредният брой на "Държавен вестник", с което българската ратификация влезе в сила.

В изказването си по време на тържественото заседание на Народното събрание държавният глава призова НАТО да поеме командването в полския сектор в Ирак, където България поддържа свой контингент. По-късно министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че според него и държавите от Алианса, които не участват в антитерористичната коалиция, няма да се противопоставят на такова решение. Той изрази надежда решението да бъде взето още на срещата на високо равнище на НАТО в Истанбул през юни

Според президента, членството в НАТО и гарантирането на повече сигурност означава и повече задължения за страната ни, не само във военнополитическата област, но и в областта на социално-икономическите реформи. Икономическото отражение на членството ни в НАТО, беше основна тема в изказването и на премиера Симеон Сакскобургготски.

"Няма място за излишна еуфория. Трябва добре да осъзнаем, че ни предстои още много работа, за да достигнем жизнения стандарт на страните-членки в Алианса. Много важно е, когато отшумят емоциите, ние, българските държавници и политици, да реализираме такива параметри на икономическата и социалната политика, които да позволят на нашия народ, на всеки отделен български гражданин да се чувства равен, да се чувства достоен член на тази международна демократична общност, в която влизаме", заяви Георги Първанов. 

"Само за последната година, след получаването на поканата за членство в Прага, България отбеляза 65-процентно увеличение на чуждестранните инвестиции, които за 2003 година достигнаха милиард и 200 милиона евро. Наистина сигурността, която НАТО създава, привлича повече инвестиции и ние очакваме тази тенденция да се увеличи", посочи министър-председателят Симеон Сакскобургготски.

Световните агенции съобщиха за ратификацията на договора за НАТО от българския парламент. Агенция "Ройтерс" цитира премиера Симеон Сакскобургготски, според когото, присъединяването на България към Алианса означава стабилност в трудни времена. "Франс прес" изтъква, че специалното издание на българския "Държавен вестник" е излязло веднага след гласуването, за да може законът да влезе в сила още днес. "Асошиейтед прес" поставя акцента върху думите на президента Георги Първанов, че е постигната една от стратегическите цели на българската външна политика

Българското общество измина дълъг път от пълното отрицание на идеята страната ни да стане член на НАТО преди 12 години до одобрение от две трети от сънародниците ни към днешния ден. Трансформацията беше най-трудна за политическите сили.

Годината е 1990-а. Премиер е Андрей Луканов. По данни от социологическите проучвания подкрепата за членство на България в нато е между 7% и 8%. Първите намеци за евентуално присъединяване на страната ни към Атлантическия алианс се посрещат най-вече с насмешка. Пръв за членство в НАТО заговаря Соломон Паси, тогава в качеството си на президент на Атлантическия клуб.

1992-ра година. СДС вече е на власт. Правителството е на Филип Димитров, но подкрепата за НАТО продължава да е малка.

1993-та година. Подготвена е принципна декларация на 36-ото обикновено народно събрание за присъединяване на България към Алианса.

През 1994-та страната ни се присъединява към програмата на НАТО "Партньорство за мир", през 95-а се подписва правно споразумение за статута на въоръжените сили, през 96-а генералният секретар на Пакта Хавиер Солана посещава страната, но с изключение на Атлантическия клуб почти никой не говори за присъединяване. Идеята България в НАТО получава подкрепата на Жельо Желев. Правителството на БСП обаче е против.

През 1996-а година членството в НАТО става част от предизборната кампания на Петър Стоянов, но одобрението на идеята е едва 20%.

Ясна декларация, съпроводена от национална програма за подготовка на присъединяването на България към НАТО, е гласувана на 17-и март 1997-а година от служебният кабинет на Стефан Софиянски. С избора на Петър Стоянов за президент одобрението за НАТО нараства над 65%. Първото държавно посещение на Петър Стоянов като президент е именно в централата на НАТО.

Правителството на ОДС положи усилия за приближаването ни към НАТО. Промяна в БСП бе трудна. Евроатлантическата ориентация на партията бе декларирана преди последните парламентарни избори избори.

Първото посещение на Георги Първанов в качеството му на президент бе в централата на НАТО в Брюксел.