Екип турски и монголски археолози откриха храма, посветен на хан Билг - тюркски владетел от предислямската епоха, управлявал империя между 552-ра и 745-а година, уточнява "Ройтерс". При апогея си държавата се простирала от днешна Монголия към Корея, езерото Байкал до Китай и Тибет.

При разкопките на земната повърхност излиза огромен четириъгълен камък с размери 72 на 36 метра с жертвеник. Мястото се използвало за отдаване на почит на хан Билг. Освен него, археолозите намират лични вещи на владетеля като корона, златни и сребърни орнаменти, украсени със скъпоценни камъни. Досега са разкрити само части от внушителния комплекс. С тяхна помощ е направен компютърен образ на цялостния храм.

Това е най-големият и един от най-значимите тюркски храмове, откриван досега, твърдят учените. Предполага се, че до него има още един, издигнат в чест на по-малкия брат на хан Билг. Предвижда се мястото да бъде превърнато в музей. Много каменни паметници и останки от древни епохи лежат в степите на Монголия. Много от тези, които датират преди Чингиз хан не са изследвани. Турция е заинтересована от подобни находки, защото там се намират първите писмени източници на турски език.