Трудно е да се изчисли колко струва прибирането и отглеждането на едно куче от улицата в приют, защото различните животни имат различен статус - идват от различни места, престояват различно време в приюта и върху тях се извършват различни манипулации, някой се кастрират, други се обезпаразитяват. Това заяви пред камерата на bTV директорът на "Екоравновесие" д-р Илиян Кърджев.

Той коментира доклада на Софийска община за дейността на дружеството, който разкри значителни разминавания и несъответствия в дейността на дружеството. Заради това през май беше отстранен предишния директор на "Екоравновесие" Петър Петров.

Според доклада отглеждането на едно куче в общинските приюти струва около 300 лева на година. Според д-р Кърджев тази сума е нормална, като се има предвид, че само храната на ден е около 300 грама, кастрацията на мъжко куче излиза около 50 лева без допълнителните разходи.  

По думите на д-р Кърджев данните в доклада на общината, които отчитат разминаване в броя на отчетените и реално кастрираните животни, завишаване на разходите за бензин и др., са правени от отдела за вътрешен одит и щом са изнесени, значи съществуват.  

В доклада на общината пише, че служителите на "Екоравновесие" отчитат около 7 литра бензин за едно хванато куче. Високите стойности Илиян Кърджев обясни основно с морално остарелия автопарк, с който разполага дружеството, а също и с особеностите на самата процедура по залавянето на кучетата, която предвижда и тяхното връщане обратно. По думите му понякога се налага да се ходи и по няколко пъти на даден адрес.

Директорът на "Екоравновесие" обаче е категоричен, че от месец май насам движението на автомобилите се следи много строго. Всеки от тях им GPS система, която позволява във всеки един момент да се установи къде се намират автомобилите.

Според доклада на общината две фирми са поддържали приютите в Долни Богров и в Сеславци. Фирмите се намират в непосредствена близост до офиса на "ЕКоравновесие". На една от тях например са платени по 700 лева на декар за окосяване на тревата в приюта.  

Екоравновесие е прибирала и труповете на животни от частни клиники. "Това е правено с презумпцията, че много от труповете са изхвърляни в контейнерите за смет или пък са заравяни от собствениците в междублоковите пространства. "Екоравновесие" ги е прибирала с превантивна цел, за да не ги събира впоследствие от улиците", обясни още Илиян Кърджев.  

Стела Райчева от "Анимал Рескю София" заяви, че през 2010 година на улицата са били изхвърлени много животни. Част от тях са били от затворените строителни площадки и други обекти. По думите й обаче кастрационната програма е успяла да закрепи популацията на бездомните кучета в София и не се е стигнало до нейното увеличаване.