Полицаите на пътя вече разполагат със специални фенери за разпознаване на фалшиви винетки. Очакванията са уредите да увеличат разкриваемостта, а с това и приходите в хазната. Има ли опасност да попаднете на фалшива винетка - Мария Ванкова по темата:

Ако извън населено място карате лек автомобил без винетка, санкцията е 100 лева, а за товарните достига 1000 лв.

Ако пък сте си купили винетка, но тя е фалшива, най-вероятно ще имате вземане - даване със закона. И то защото сте решили да спестите някой лев. Ето какво каза шофьорът Димитър Данаилов:

- От къде си купи винетката?
- От град Септември, от бензиностанцията.
- За колко лева?
- За 67.
- Някой опитвал ли се е да ти продаде винетка на по-ниска цена?
- Не.

Други обаче се възползват от ценовите изкушения на фалшивите винетки, обясняват от КАТ. Седмично, пътните полицаи попадат поне на двама-трима неизрядни водачи.

"Обикновено някои казват, че така са си закупили автомобила с тази винетка, която е на стъклото, други казват, че са си я купили от някой паркинг на магистрала, някои казват, че от границата са ги закупили", обясни Димитър Димитров, от КАТ „Пътна полиция”.

Фалшивите винетки се разпознават по холограмния знак, който се фалшифицира най-трудно. Както и по седемцифреният код.

Най-често с фалшиви винетки се движат тежкотоварните автомобили. По неофициална информация, годишните фалшиви винетки за тях се търгуват за около 300 лева. За сравнение редовните струват между 1000 и 1300 лева.

В борбата с фалшивите винетки вече се включват и специални фенери, които са с ултравиолетова светлина. При облъчване на стикера, защитните елементи светят. Така, вече и през нощта, полицаите могат да различат фалшив стикер.