На тържествена церемония поетът Константин Павлов днес получи голямата награда за литература на Софийския университет "Свети Климент Охридски" за 2003-та година.

Константин Павлов бе предложен за престижното отличие от декана на Факултета по класически и нови филологии професор Валери Стефанов, който представи 70-годишния поет с цитати от негови произведения. Според професор Стефанов съзнателната самота, която избра Константин Павлов след близо десет годишната забрана да работи и публикува в края на 60-те години, се дължи на мъдростта и осъзнатия трагизъм на модерната епоха.

Стиховете на Константин Павлов са превеждани на много езици. Той е автор няколко пиеси, поставяни не само у нас. Сценарист е на едни от най-добрите български филми, последният, от които "Съдбата като плъх".

Ректорът на Софийския университет професор Боян Биолчев удостои Константин Павлов с голямата награда за литература и почетния знак на университета със синя лента заради достойнството, въплатено в словестното поведение на един български творец.