Българин стана един от най-уважаваните учени в Китай благодарение на нашите ябълки. Петя Дикова отиде до Кюстендил, но нито успя да похапне ябълки, нито череши. Затова пък засне историята на Атанас Благов.

Наричат доц. Атанас Благов спец по ябълката. И то не у нас, а в Китай. От 10 години той работи по няколко месеца в годината в провинция Шандунг. Там се намира най-голямото производство на ябълки в Китай. Годишно то надвишава 9 милиона тона.

"И има и райони, където, и трябва да ви го кажа, за първи път виждат бял човек. Имаше такива ситуации, когато един човек се завърна, така и така, каза и си покри очите”, показа той.

В института на доц. Благов са разработени 430 различни сорта ябълки, които се отглеждат в различни краища на света. В дегустационната зала на земеделския институт пък има цяла колекция от восъчни модели на различните ябълки и круши.

"Тук обикновено правим преценки на нови сортове ябълки, круши, череши, вишни”, заяви той.

За работата му по проектиране и създаване на нови овощни насаждения пред 3 години доц. Благов получава златен медал лично от министър-председателя на Китай.

"След тази среща имахме прием в залата на Великия китайски народ. Тази зала сигурно можеше да събере 5 хиляди души, където беше цялото ръководство на Китай, начело с президента Ху Дзин Тао, всички членове на правителството, на партията, на ръководството", каза той,

Мащабите на Китай налагат търсенето на нови методи за изхранване на населението. Все още неясният ефект от генно-модифицираните храни създава негативно отношение на хората към тях. Но за българския учен ГМО не е опасност.

"Трябва да ви кажа, че в някои страни, основни производители на, да кажем, зърнени култури, каквито в случая, е Китай, се произвежда може би 90% от продукцията на база генно-модифицирани храни. Китай е вторият световен производител на царевица след Щатите. Много голям процент от тази царевица е генно-модифицирана”, заяви той.

Населението на Китай е 1 350 000 000 души. За да увеличи реколтата, китайски професор създава т. нар. „тетраплуиден ориз”. Гените на това растение са така комбинирани, че оризът, който ражда, е четири пъти по-голям от обикновения.

"И само за илюстрация, ще ви кажа, обикновеният зюмбюл, който нашите баби го отглеждат в градините и този зюмбюл, който се продава в момента по цветарските магазини. Единият е 2 пъти по-голям от другия”, заяви той.

Отново сме сред овощните насаждения около института. Камерата ни засне черешови дървета, които са предмет на научни експерименти.

"Китай е на първо място в света по производство на ябълки, зеленчуци, круши, на грозде, не, грозде, не, на царевица на пшеница, на ориз, на много, много, даже и чесънът, който тук купуваме, е от там. И масово се работи и тази индустрия създава поминък за може би към 800 000 000 от населението на Китай е заето към селското стопанство”, заяви доцентът

Една гледка и до днес е запечатана ярко в съзнанието му. Как учениците се прибират в селата си.

"Прибират се от училище. Мило чувство. От село до село, не повече от километър. Вечерно време, като си тръгнат, колони, насечени към съответното село. От двете страни са големите, по средата е дребосъкът, като го водят да го представят на родителите. Учат по цял ден, даже в събота и неделя”, подчерта той.